Noren: striptease geen kunst en dus onder btw-regeling

OSLO, 15 mei. Over stripteaseshows in Noorwegen, die tot op heden golden als een kunstvorm, moet voortaan btw worden betaald. De toegangskaartjes worden hierdoor een kwart duurder. Dit heeft de Noorse regering vandaag bekendgemaakt. In het wetsvoorstel van minister Kristin Halvorsen (Financiën) gelden stripteasevoorstellingen als een commerciële activiteit. Met de wetswijziging tracht Halvorsen twee gerechtelijke uitspraken ongedaan te maken. Een uitbater van een striptent in Oslo weigerde btw af te dragen, omdat zijn nering in het artistieke domein zou vallen. Bij de rechter kreeg hij in 2005 en 2006 gelijk. Volgens Halvorsen is striptease echter ”geen theatervorm of andere kunstzinnige uiting”. In Nederland oordeelde de rechter onlangs dat striptease wel als een artistieke activiteit moet worden gezien en daarom valt onder het verlaagde btw-tarief.