Nog even sparen

Nathan Südmeier Foto Maarten Hartman Nederland, Utrecht, 16-4-2007 Roger Vleugels. Foto Maarten Hartman voor de rubriek verdienen & uitgeven Hartman, Maarten

Waar spaar je voor?

„Ik ga deze week trouwen. Sinds september zetten we daarvoor elke maand 400 euro apart. Het huwelijk gaat ongeveer 10.000 euro kosten, daarvan is de helft voor het feest en daarnaast komen nog kleding, ringen, trouwkaarten. Dat kan aardig oplopen. We gaan niet op huwelijksreis. We nemen twee weken vrij om aan ons huis te klussen. De planning is om binnen een jaar een kindje te krijgen, dus we willen het sparen volhouden. Ik heb nog niet echt een idee wat een kind precies voor extra kosten betekent, maar het is goed om daar alvast een buffer voor op te bouwen.

„Voor het huwelijk hebben we wel een aantal keren ons budget moeten bijstellen. Eerst dachten we er met 6.000 wel uit te komen. Uiteindelijk hoeven we niets te laten. We hebben een mooie witte auto van het werk die niet onderdoet voor een traditionele huwelijksauto. De band voor het feest kennen we, dus die is goedkoper. En mijn eigen band speelt in de kerk.”

Is die band een dure hobby?

„De band is een onderdeel van het Leger des Heils en wordt ook door de kerk gefinancierd. We proberen quitte te spelen met onze optredens, zodat we de reiskosten en afschrijvingen voor instrumenten eruit halen. De apparatuur van mijn studio kost ongeveer 6.000 euro. Dat is heel wat, maar aan de andere kant, dat is onze drummer ook kwijt voor een nieuw drumstel. Ik heb als zanger weinig kosten. Nu moet de studio nog verder geïsoleerd worden, dat kost ook weer 1.000 euro.”

Hoe heb je de financiën geregeld met je aanstaande vrouw?

„We trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Zo blijf ik zelf verantwoordelijk voor eigen kosten of schulden in de toekomst, mochten we ooit uit elkaar gaan. Op die manier proberen we het wel een beetje gescheiden te houden. We hebben nu ook gescheiden rekeningen, maar mijn vriendin doet alle geldzaken en heeft dus ook bevoegdheid om mijn rekening te beheren. Ik ben daar heel slecht in. We hebben het nu zo geregeld dat alle vaste uitgaven van mijn rekening gaan en haar rekening gebruiken we om verder van te leven en leuke dingen te doen. We hebben ook allebei een aparte spaarrekening, maar voor de studio hebben we uiteindelijk allebei betaald.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk