Nederlandse kinderen zijn niet dik en stijf

Tv-reclames voor snoep en snacks moeten aan banden worden gelegd, zo roepen de Hartstichting en de Consumentenbond. Deze oproep past in de beeldvorming die de laatste vijf jaar in de media opgang maakt: onze kinderen sporten niet meer, zappen en gamen alleen maar en eten zeer ongezond. Ze worden daardoor en masse te dik en krijgen onherroepelijk suikerziekte. Sommige belangengroepen en wetenschappers roepen zelfs dat binnenkort de helft van de Nederlandse kinderen te dik zal zijn...

Hoeveel te dikke kinderen?

Ik ben overblijfkracht op een school met zo’n 480 leerlingen en daarvan zijn maar een handvol overduidelijk te dik. „Dat komt doordat dikke kinderen in de lagere milieus zitten”, hoor ik dan. Maar in de achterstandswijk waar ik woon, zijn veel kinderen juist dun. Ze zijn veel op straat en bewegen volop, van voetballen tot over hekken klimmen. Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen is in Nederland 15 procent van de vierjarige kinderen te dik. Van deze groep kampt weer 4 procent echt met overgewicht (bij een deel van de kleuters trekt dit puppyvet op latere leeftijd weg: zij zijn als pubers slungels).

Misdadige industrie?

Is de voedingsmiddelenindustrie er nou echt op uit om kinderen vet te mesten? Hoeveel light producten zijn niet op de markt gebracht en aan hoeveel producten zijn geen gezonde omega-3- en omega-6-vetzuren toegevoegd? Zelfs bij McDonalds kun je steeds lichter, gezonder en gevarieerder eten. Het idee dat kaas gezond is en snacks slecht is trouwens achterhaald. Een kroket bevat bijvoorbeeld paardenvlees (met relatief veel ijzer en vitamines) en een broodje kroket bevat meer calorieën en vet dan een broodje kaas.

Kinderen sporten niet meer?

In de groep van mijn oudste zoon voetballen 15 van de 19 jongens bij een club. Ruim 90 procent van de Nederlandse kinderen doet aan sport, waarvan 65 procent in clubverband. Dat is veel meer dan volwassenen en ook meer dan vroeger (zie onderstaande grafiek).

Massale suikerziekte?

Het grootste gevaar van overgewicht vormt suikerziekte. Is dat daadwerkelijk zo algemeen geworden onder kinderen? Ongeveer 1 op de 1.000 kinderen in Nederland heeft tegenwoordig diabetes. Dat is meer dan vroeger, maar dat komt vooral doordat er nu veel beter op wordt gelet en de diagnose sneller wordt gesteld. Suikerziekte is en blijft gewoon een ouderdomsziekte: het komt voor bij 1 op de 150 65+’ers. En wat is te dik? Uit een metastudie uit de Verenigde Staten bleek juist dat mensen die iets te zwaar zijn langer leven dan mensen die precies het normgewicht hebben. Moet de norm dan niet iets worden opgetrokken? Dan daalt het percentage zwaarlijvigen vanzelf!

Kor Goutbeek