Mysterieus en swingend Interpol

Concert: Interpol. Gehoord: 14/5 Paradiso, Amsterdam.

Bomen, dieren en een strak blauwe lucht sieren de hoes van het derde Interpol-album Our Love To Admire. Ze symboliseren de nieuwe warmte in de muziek van deze New Yorkers, die in het verleden nog wel eens kil en onpersoonlijk uit de hoek konden komen. De cd verschijnt pas in juli, maar Interpol warmt zich op voor het festivalseizoen na een afwezigheid van twee jaar. In een uitverkocht Paradiso hadden ze geen extreem geluidsvolume meer nodig om het publiek in vervoering te brengen.

Interpols muziek wortelt in de late jaren zeventig en zit op het raakvlak tussen new wave en disco. De veel gemaakte vergelijking met Joy Division gaat steeds minder op. Zanger Paul Banks klinkt in de oudere nummers nog wel als een nazaat van de galmende somberman Ian Curtis, maar zijn zang wordt steeds meer een onderdeel van een groter geheel waarin het hypnotiserende ritme overheerst. Belangrijkste man bij Interpol is bassist Carlos D (voor Dengler), die centraal staat in een laag zoemende cadans van stuwend geluid. Gitarist Daniel Kessler voegt daar zijn sprankelende snaarstaccato’s aan toe, in muziek die de luisteraar meevoert op een trip door nachtelijke stadslandschappen. Interpol klinkt al met al modieus maar degelijk, swingend en toch mysterieus.

De nieuwe, warmte werd meteen duidelijk in het openingsnummer Pioneer, dat een imposante sfeer schiep in Banks’ lange acapellastuk. Veel nieuws werd er nog niet gespeeld, maar ook The Heinrich maneuver klonk veelbelovend tussen het oudere werk.

Het was bewonderenswaardig hoe deze muzikanten hun nummers, die toch vooral abstract en donker van structuur zijn, een onweerstaanbare swing meegaven. Het wat statische podiumbeeld met een veel te prominente rol voor een batterij toetseninstrumenten werd verlevendigd door de elastisch bewegende Carlos D, een bonenstaak op twee luciferhoutjes van benen. De snor die sinds kort op zijn bovenlip is verschenen zal in het komende rock & roll-seizoen veel navolging vinden. De volgende keer dat we Interpol gaan zien, is het in een veel grotere mensenmassa.