Mosmijten maken pijlgifkikker giftig

Rotterdam, 15 mei. De Midden-Amerikaanse pijlgifkikker Oophaga pumilio ontleent zijn giftigheid voornamelijk aan het eten van mijten. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse onderzoekers die in het regenwoud van Costa Rica en Panama op zoek gingen naar de bron van de giftige alkaloïden in de kikkerhuid. Vaak is geopperd dat gifkikkers deze beschermende stoffen niet zelf kunnen produceren, maar ze ontlenen aan de geleedpotigen die ze eten. Enkele van zulke alkaloïden zijn gevonden in mieren, kevers, miljoenpoten en mijten. Tot nog toe konden in deze beestjes echter maar een beperkt aantal alkaloïden van de gifkikkers worden thuisgebracht. In verschillende soorten mosmijten identificeerden de onderzoekers nu meer dan tachtig verschillende alkaloïden, waarvan er 42 ook voorkomen in de huid van de pijlgifkikkers. De stoffen uit mijten vertegenwoordigen 11 van de ongeveer 24 klassen gifstoffen die bij de kikkers zijn gevonden, zo schrijven de onderzoekers in de Proceedings of the National Academy of Sciences.