Manager Centraal Museum benoemd

De gemeente Utrecht heeft een interim-manager gevonden voor het Centraal Museum. Consultant Gert-Jan van der Vossen wordt naast de in opspraak geraakte directeur Pauline Terreehorst verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het museum. Consultant Van der Vossen is vennoot bij Holland Consultancy Group, (HCG). Hij is gespecialiseerd in ‘governance vraagstukken’ en het begeleiden van ‘complexe verandertrajecten.’

Van der Vossen heeft geen ervaring in de culturele sector, maar volgens woordvoerder Anita van Wijnbergen van de gemeente Utrecht is dat geen bezwaar: „Hij heeft veel ervaring in crisismanagement en als interim, daarop is hij geselecteerd.” In de selectiecommissie zat naast vertegenwoordigers van de gemeente en van de OR van het museum ook directeur Pauline Terreehorst.

De benoeming van Van der Vossen is het gevolg van een conflict tussen Terreehorst en het personeel van het Centraal Museum over de stijl van leidinggeven van Terreehorst – ze zou te solistisch te werk gaan. In maart ging het personeel akkoord met de benoeming van een crisismanager. Van der Vossen treedt 1 juni aan en wordt verantwoordelijk voor de interne bedrijfsvoering. Terreehorst behoudt het zeggenschap over artistieke leiding en sponsorwerving. Het is de bedoeling dat Terreehorst, na een evaluatie, in januari 2008 de leiding weer overneemt.