Landis vertrouwt op goede afloop

De arbitragecommissie luistert naar getuigen, op de eerste dag van de hoorzitting. Van links naar rechts Christopher Campbell, Patrice Brunet en Richard McLaren. (Foto AFP) Judges Christopher Campbell (L), President Patrice Brunet (C) and Richard McLaren listen during the hearing on the doping allegations against Floyd Landis, the 2006 Tour de France champion at Pepperdine University, 14 May 2007 in Malibu, California. AFP PHOTO GABRIEL BOUYS AFP

Rotterdam, 15 mei. - In gezelschap van zijn ouders en een team van advocaten is wielrenner Floyd Landis gisteren begonnen aan de hoorzitting rond zijn dopingaffaire. Getooid met een gele stropdas, die verwees naar zijn gele trui uit de Tour de France van 2006, toonde hij zich opgelucht dat zijn zaak – tien maanden na het opsporen van een synthetische testosteron in zijn urine – eindelijk van start gaat.

„Ik heb er alle vertrouwen in”, verklaarde Landis aan het begin van de reeks zittingen die tot en met volgende week woensdag wordt gehouden. „We hebben een goed team en een uitzonderlijk dossier. Ik hoop dat ze [de leden van de arbitragecommissie] rechtvaardig zullen zijn. Ik zal mijn titel houden en weer gaan racen.”

De komende dagen moet de waarheid naar boven komen rond het mogelijke dopinggebruik van Landis. De Amerikaanse wielrenner vindt in de rechtenfaculteit van de Pepperdine University in Malibu USADA tegenover zich. Dit Amerikaanse anti-dopingbureau behandelt de affaire in hoger beroep nadat Landis na zijn positieve test in juli voor twee jaar was geschorst. Normaal vinden dergelijke hoorzittingen achter gesloten deuren plaats, maar Landis ijverde met succes voor openheid.

Volgens Richard Young, advocaat namens USADA, is de zaak van Landis, ondanks de grote publiciteit, een routinekwestie. „Het is een zaak zoals we hier tientallen van hebben gehad.”

Zijn collega Maurice Suh, die Landis vertegenwoordigt, noemde de kwestie „een volslagen ramp”. Suh zal zich vooral richten op de fouten die mogelijk door het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry, bij Parijs, zijn gemaakt. „Is dit wetenschap? Dit is beschamend. Nooit in de geschiedenis van de Tour de France is een winnaar beschuldigd van doping. Dit is een historische zaak die rechtvaardig moet worden afgedaan.”

Volgens Young zijn de uitkomsten van de testen in Frankrijk „overduidelijk” en „onafhankelijk” bevestigd. „Landis heeft gegokt dat hij bij een volgende test onschuldig zou blijken. Maar hij heeft de weddenschap verloren. Acht testen in totaal, achtmaal positief.” Maar, zo vroeg Suh aan de leden van de arbitragecommissie, „zou Floyd, wetende dat hij werd getest, testosteron nemen terwijl hij wist dat dit geen positief effect zou hebben?”

Het uiteindelijke oordeel moet volgende week worden geveld door de uit drie leden bestaande arbitragecommissie. Eén lid, oud-worstelaar Christopher Campbell, is door het team van Landis benoemd, terwijl het Amerikaanse anti-dopingbureau een tweede lid aanwees, Patrice Brunet. Deze twee leden wezen samen de onafhankelijke Richard McLaren aan.

Op de eerste dag hadden de verhoren een technisch karakter waarin specialisten op het gebied van hormonen en opsporing van verboden middelen aan het woord kwamen. Vandaag worden werknemers van het Franse lab waar de dopingtesten zijn uitgevoerd aan de tand gevoeld.

Landis, die later deze week aan het woord komt, maakte gisteren een ontspannen indruk. Hetzelfde gold voor zijn strenggelovige moeder Arlene. „Wij geloven in zijn onschuld, dus spannend is dit voor ons niet.”