Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Inhoud vijver en volière is niet meeverzekerd

Aan tuinmeubelen en andere zaken voor de tuin wordt veel geld uitgegeven. Dat is ook inbrekers niet ontgaan, dus zorg dat u goed verzekerd bent. De waarde van de spullen in de gemiddelde tuin neemt jaarlijks toe. Aan tuinmeubelen en barbecueartikelen werd in 2006 zo’n 321 miljoen euro in tuincentra besteed; een toename met 30 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Wie de plaatselijke politieberichten volgt, ziet dat bij dieven vooral teakhouten en moderne tuinsets in trek zijn. Ook sproei-installaties en vazen verdwijnen. De verzekering dekt niet altijd alle schade. Een aantal verzekeraars biedt een tuinverzekering als extra optie bij een inboedel- of opstalverzekering. Maar soms zijn de tuin en de spullen ook al verzekerd via de inboedel- of opstalverzekering.

Uitsluitingen

Staan er meubels of andere zaken in de tuin, dan is het handig om de voorwaarden van de verzekering kritisch door te lezen. Mogelijk zijn er overlappingen in de dekking tussen de twee verzekeringen. En dat is zonde van de premie, want in geval van schade keert altijd maar één verzekeraar uit. De gemiddelde tuinverzekering dekt naast tuingereedschap ook verlichting, vlaggestokken en wasgoed.

Soms dekt de verzekering wel de tuinmeubelen, maar vallen andere onderdelen van de tuin onder de uitsluitingen. Als iemand de onder architectuur aangelegde tuin met een bestelbus binnenrijdt om de teakhouten bank in te laden wordt het opnieuw aanleggen van de tuin niet per definitie vergoed. Andere zaken zijn bij beide verzekeringen uitgesloten: denk aan de inhoud van een volière of de vijver.

Ook sluiten sommige verzekeraars tuinspullen van vergoeding uit als die niet binnen de grenzen van het huis vallen. In de polisvoorwaarden is omschreven hoe dat zit. Bijvoorbeeld als twee coniferen bij de huisdeur worden gestolen. De dekking kan wel gelden als de potten aan de gevel verankerd zijn. Ook een kostbare luifel valt meestal onder de dekking.

Voorkomen

Zoek ook uit wanneer welke verzekering kan worden ingezet. Zo valt bij sommige verzekeringen de grasmaaier die uit de schuur wordt ontvreemd onder de inboedeldekking. Wordt de maaier van de grasmat gestolen, dan geldt de dekking van de tuinverzekering. Let bij het afsluiten van een tuinverzekering op de dekking. Zo kan de waarde van een zwembad de dekking van de verzekering overstijgen.

Met een verzekering kan de huiseigenaar – huurders kunnen deze ook afsluiten – niet achteroverleunen. De meeste verzekeraars dekken diefstal van gereedschap alleen als die is opgeslagen in een afgesloten schuur. Ook moet de tuin afgesloten zijn. Zorg er ook voor dat tuinbeelden goed verankerd zijn. Deze zijn meestal niet gewild om de artistieke waarde maar om de hoge prijzen die tegenwoordig voor onder andere koper gelden.

Cleo Scheerboom

Voor het vergelijken van verzekeringen: independer.nl