ICT-bedrijf van De Jager weer in opspraak

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen opheldering van premier Balkenende over de arbeidsomstandigheden in het oud-bedrijf van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA).

Aanleiding hiervoor is een publicatie in de Volkskrant van vanochtend over vermeende overtredingen van de arbeidswetgeving door De Jager in zijn vorige functie als ICT-ondernemer. De Jager is eigenaar en was tot zijn benoeming als bewindsman directeur van het Rotterdamse softwarebedrijf ISM.

Voor zijn benoeming als staatssecretaris raakte De Jager al in opspraak over de pensioenafdracht bij een van zijn bedrijven. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde ISM-dochter Codim omdat de onderneming geen ontslagvergoedingen en pensioenpremies van vier oud-medewerkers had betaald. Volgens bestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten blijkt uit nieuwe documenten dat pensioenpremies door ISM stelselmatig te laat worden betaald.

De Jager heeft volgens de Volkskrant ook de oprichting van een ondernemingsraad (OR) tegengewerkt. Verder zou hij arbeidscontracten hebben afgesloten waarin onwettige passages staan. Zo legde ISM, 220 medewerkers, alle aansprakelijkheid voor de ziekte rsi bij de werknemers neer. „Zo’n clausule heb ik nog nooit in een arbeidscontract gezien en is in strijd met de wet”, zegt FNV’er Van Hees, die de belangen van werknemers in de ICT-sector behartigt en de ISM-contracten heeft gezien.

Volgens waarnemend voorzitter van de ondernemingsraad, Jurgen Appelo, zijn de beschuldigingen over de OR „niet waar”. „Wij kunnen binnen ISM gewoon functioneren.” Over rsi zijn volgens ISM-woordvoerder Philippe Petit bepalingen opgenomen in het personeelsreglement en de clausule in het contract is bedoeld om „deze kracht bij te zetten”.

De Jager, die bij zijn aantreden zijn zakelijke belangen heeft ondergebracht in een onafhankelijke stichting, zou later vandaag met een inhoudelijke reactie komen.