Gsm of pc?

Navigeren met de Nokia N95 hebben Nokia N95

De Nokia N95 is een van de meest gehypede telefoons van dit moment. Tenminste, bij de kleine groep übernerds die reikhalzend naar een draagbare telefoon/fotocamera/gps-systeem/videocamera/browser/mail-combinatie uitkeek.

Het Hebben-team is nu een paar dagen met de N95 op stap en het werkt inderdaad wel makkelijk, zo’n alles-in-éénding in je broekzak. Slider uitschuiven naar beneden: een standaard (video)telefoon. Knopje aan de zijkant indrukken: een camera. Multimediakeyboard aan de bovenkant uittrekken: een entertainment systeem. De videokwaliteit is verrassend goed en de fotocamera staat met 5 megapixel en een Carl Zeiss-lensje z’n mannetje. Soms zou je willen dat het scherm aanraakgevoelig was, om extra functies beter te kunnen benaderen. En een krachtiger batterij die al dat moois langer dan een paar uur in de lucht houdt.

De processor is krachtig genoeg om video te bewerken en zelfs 3D-spelletjes te spelen. Je kunt – en dit is de natte droom voor een nerd – de N95 op je tv aansluiten om gedownloade vodcasts en video’s af te spelen op een groot scherm. Maar de meest opvallende eigenschap is de ingebouwde GPS-ontvanger. Daarmee kun je je foto’s en filmpjes ‘geotaggen’ (van locatiegegevens voorzien) en navigeren. Nadeel: de kaarten zijn niet meegeleverd.

Marc Hijink

Bekijk de testvideo’s van de N95 op nrc.nl/hebben