Filosofen: stort u op het taoïsme van Zhuang Zi

De Chinees Zhuang Zi was de grondlegger van het taoïsme. Zijn door Kristofer Schipper vertaalde Volledige geschriften (Augustus, € 39,90) zijn terecht een verkoopsucces, vindt Michiel Leezenberg. ‘Het taoïsme blijft een onverminderde aantrekkingskracht op westerlingen uitoefenen. De redenen voor die aanhoudende populariteit zijn duidelijk: het is niet alleen de leer achter geliefde bewegings- en meditatiepraktijken, maar het biedt ook een aantrekkelijk soort religie. Het taoïsme heeft veel spiritualiteit maar weinig dogma’s; het kent wel leermeesters maar geen kerk; en het bevat wel filosofie maar weinig scholastiek. Dat verklaart ten dele het succes van de nieuwe Nederlandse vertaling van Zhuang Zi, hoofdwerk uit deze traditie. [...] Zhuang Zi’s sceptische en anarchistische visie zou vandaag al snel als postmodern of relativistisch worden gebrandmerkt. Maar één van de blijvende kwaliteiten ervan is zijn krachtige kritiek op de rol die de rede of het redeneren in het intellectuele leven en in het openbare leven kan en mag spelen. Een andere is dat die kritiek niet wordt geformuleerd in filosofische abstracties maar in concrete, en dikwijls oergeestige, beelden en verhalen. [...] Filosofen van de Lage Landen: stort u op Zhuang Zi!’