Europarlementariër en Gaykrant willen een EU-songfestival

BRUSSEL. Europarlementslid Toine Manders (VVD) zegt in overleg te zijn met een grote Europese omroep om een eigen EU-songfestival uit te zenden. Het festival moet alleen bestaan uit liedjes uit de 27 EU-landen, steeds vanaf een podium in het Europees Parlement in Brussel. Manders werkt aan het plan met Henk Krol van de Gaykrant en zangeres Sandra Reemer, die driemaal aan het Eurovisiesongfestival deelnam. De drie werkten al aan het plan vóór het Eurovisiesongfestival van afgelopen weekeinde, waar vooral niet-EU-landen scoorden. Het Europarlementslid wil met zijn initiatief de EU een wat cultureler gezicht geven. ”Om de EU te beleven vanuit het hart. Het EU-imago is nu te economisch: dienstenrichtlijn, concurrentie, de interne markt.” Manders meent dat het festival in 2008 wellicht al op de buis kan komen. Hij mikt op 9 mei; de Dag van Europa. Manders streeft al langer naar een EU-voetbalcompetitie.