EU tevreden over nieuwe regering Servië

De Europese Commissie heeft Servië gisteren geprezen om de vorming van een nieuwe, democratische regering en hervatting van overleg over een uiteindelijke toetreding beloofd als die regering blijkt serieus te willen samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal.

Volgens eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) gaat de Europese Commissie ervan uit dat het programma van de nieuwe Servische regering en haar beslissingen aanleiding zullen zijn voor de „onmiddellijke” hervatting van overleg over een stabilisatie- en associatieverdrag (SAA). Het SAA is de eerste stap op weg naar toetreding tot de EU.

De EU beëindigde de onderhandelingen in mei vorig jaar omdat de Servische regering zich zou onttrekken aan haar verplichtingen jegens het Joegoslavië-tribunaal. Het zou niet serieus zoeken naar de belangrijkste voortvluchtige verdachte van het tribunaal, de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Rehn zei gisteren dat samenwerking met het tribunaal „natuurlijk een noodzakelijke voorwaarde” blijft voor de ondertekening van een akkoord met Servië.

In Belgrado, waar de nieuwe regering van premier Vojislav Koštunica vandaag moet aantreden, wordt gespeculeerd dat Rehn morgen al naar Belgrado komt om te praten over hervatting van het overleg. De EU is volgens Servische media bereid tot ondertekening van het SAA met de aantekening dat Mladic later zal worden gepakt.

Dat Mladic nog steeds niet is aangehouden ligt volgens Servische bronnen vooral aan de tegenwerking van legerofficieren en van de diverse geheime diensten, die sinds de val van Slobodan Miloševic in 2000 niet of nauwelijks zijn hervormd. In het akkoord over de nieuwe regeringscoalitie hebben de drie deelnemende partijen afgesproken dat er een overkoepelende instantie komt die het werk van de geheime diensten coördineert. Die instantie staat onder toezicht van president Boris Tadic, zelf een voorstander van samenwerking met het tribunaal. Het blad Politika meldt vandaag dat Tadic’ Democratische Partij (DS) het vertrek wil van chef Rade Bulatovic van de BIA, de belangrijkste geheime dienst, omdat hij „zijn plicht heeft verzaakt”. Dat betekent volgens Politika: omdat hij Mladic niet heeft gepakt. De partij van premier Koštunica zou zich tegen de vervanging verzetten. (AP, VIP)