Een kartonnen bed, dat je opzet zonder spijkers

Twee studenten uit Zwitserland hebben een lichtgewicht bed van golfkarton ontworpen.

Gemakkelijk om mee te nemen of om als logeerbed tevoorschijn te halen.

Itbed van golfkarton. bed

Karton is goedkoop, het is licht van gewicht en tegelijk ijzersterk. Het wordt zelfs gebruikt om huizen mee te bouwen, zoals tot 10 mei te zien was in het RAP Architectuurcentrum in Leiden op de tentoonstelling ‘Bouwen met karton’. Karton leent zich echter voor veel meer originele toepassingen. Je kun er bijvoorbeeld een lichtgewicht bed van maken.

Dat deden de Zwitsers Valéri Jomini en Stanislas Zimmermann. Als studenten architectuur leidden zij een nogal mobiel bestaan. „We wilden iets dat makkelijk was om te verhuizen van het ene naar het andere appartement”, vertelt Zimmerman. „En het moest niet te duur en niet te zwaar zijn.”

Ze ontwikkelden het Itbed, een bed van golfkarton. Als een harmonica wordt het in- en uitgevouwen, zonder dat er schroeven of spijkers aan te pas komen. Het lijkt een kaartenhuis, maar twee banden houden de zigzagelementen stevig op hun plek. Makkelijk om mee te nemen of om als logeerbed op te bergen en zo nu en dan tevoorschijn te halen.

Volgens Zimmermann is het bed met karton van 7 mm bijzonder sterk en kan het heel wat gewicht aan. „We hebben twee heel zware klanten gehad en we hebben nooit klachten ontvangen. Het Itbed vraagt een ingenieursbenadering, want je moet weten hoe je het stevig en compact moet maken.”

Het Itbed is 25 cm hoog en heeft breedtes van 90 tot 160 cm. Er zijn twee modellen. Het ene model is ontworpen voor een traditioneel matras, het andere model kan gebruikt worden voor een dunner oprolbaar matras of futon. Bij dat laatste model komt dan nog een platte (eveneens opvouwbare) ondersteuning. Voor een bed van een goedkoop materiaal als karton is de prijs stevig: afhankelijk van de uitvoering kost een Itbed 340 tot 540 euro.

Ter verdediging voert Zimmerman aan: „Maar dan heb je wel echt Zwitsers handwerk; het is niet in Polen of China gemaakt.” Via de pakketservice van de posterijen zijn inmiddels ruim duizend Itbedden door heel Europa verzonden.

Ook het Duitse V-bed van ontwerper Roy Schäfer (Tojo Möbel) wordt zonder schroeven of spijkers in elkaar gezet. En waar bij het Itbed het onderstel als een harmonica in- en uitgevouwen wordt, zijn het bij het V-bed de leggers van multiplex die je kunt uitvouwen. Zo kun je de breedte van het bed zelf bepalen. Snel op te bouwen en weer op te bergen, zonder gereedschap of hulpstukken, dus ideaal als logeerbed.

Geïnteresseerd?Het V-bed kun je bestellen via www.tojo.de Het Itbed is verkrijgbaar via www.it-happens.ch

    • Jasper Enklaar