Drie eenzame levens en drie onvervulde liefdes

dvd Be With Me Regie: Eric Khoo. Met: Theresa Chan, Ezann Lee, Samantha Tan, Seet Keng Yew. (De Filmfreak) *** Film ** Extra’s

dvd

Be With Me

Regie: Eric Khoo. Met: Theresa Chan, Ezann Lee, Samantha Tan, Seet Keng Yew. (De Filmfreak)

*** Film

** Extra’s

In deze film uit Singapore worden drie verhalen over eenzame levens en onvervulde liefdes uit verschillende levensstadia door elkaar geweven. In de episode over tieners besluiten twee verwoede chatters elkaar te ontmoeten. Pas dan zien Sam en Jackie dat ze dezelfde sekse hebben. Toch beginnen ze een relatie, die een van hen afbreekt als ze een leuke jongen ontmoet. De ander blijft vol verdriet achter.

In het verhaal over middelbare leeftijd volgt een corpulente bewakingsbeambte heimelijk de door hem bewonderde jonge zakenvrouw. Het derde vignet vertelt over een oude winkeleigenaar die elke dag kookt voor zijn doodzieke vrouw en erg vereenzaamt als zij sterft. Het zijn weinig opmerkelijke verhalen die in een weinig opmerkelijke stijl zijn gefilmd. De wat al te aanwezige, ontroerend bedoelde pianomuziek is zelfs bijna kitscherig.

De film wordt gered door de documentaire beelden van Theresa Chan, een vrouw die als jong meisje eerst doof werd en toen blind. Met een onbegrensd doorzettingsvermogen lukte het haar toch Engels te leren, een opleiding te volgen, te reizen en zelfstandig te wonen. Haar optimisme sluit thematisch aan op de andere verhalen. Hoe groot de tegenslag ook is, je moet nooit opgeven! Deze boodschap ondermijnt bijna de kracht van haar levensverhaal, dat regisseur Khoo in een bijpassende, spaarzame stijl heeft gefilmd. Zonder voice-over – we lezen haar verhaal als ondertitels – en met alleen omgevingsgeluid filmt hij haar dagelijkse rituelen, waardoor we extra geconcentreerd raken en nog meer bewondering krijgen voor deze sterke vrouw.