De inhoud van vijver en volière is niet meeverzekerd

Aan tuinmeubelen en andere zaken voor de tuin wordt veel geld uitgegeven. Vijftienhonderd euro voor een teakhouten tuinset is niet opzienbarend. Dat is ook inbrekers niet ontgaan, dus zorg dat u goed verzekerd bent.

Tuinverzekering. De waarde van de spullen in de gemiddelde tuin neemt jaarlijks toe. Aan tuinmeubelen en barbecueartikelen werd in 2006 zo’n 321 miljoen euro in tuincentra besteed; een toename met 30 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Aan tuingereedschap werd in 2006 zo’n 128,2 miljoen euro verkocht. Wie de plaatselijke politieberichten volgt, ziet dat bij dieven vooral teakhouten en moderne tuinsets in trek zijn. Ook sproei-installaties en vazen verdwijnen. De verzekering dekt niet altijd alle schade. Een aantal verzekeraars biedt een tuinverzekering als extra optie bij een inboedel- of opstalverzekering. Maar soms zijn de tuin en de spullen ook al verzekerd via de inboedel- of opstalverzekering.

Het kan ook voor mensen met een dakterras of groot balkon lonen de dekking onder de loep te nemen. Weliswaar lopen zij minder kans op diefstal, maar de tuinverzekering dekt ook schade door storm en wateroverlast die mogelijk buiten de inboedelverzekering valt.

Uitsluitingen. Staan er meubels of andere zaken van enige waarde in de tuin, dan is het handig om de voorwaarden van de verzekering, ook die van de bestaande inboedeldekking, kritisch door te lezen. Mogelijk zijn er overlappingen in de dekking tussen de twee verzekeringen. En dat is zonde van de premie, want in geval van schade keert altijd maar één verzekeraar uit. De gemiddelde tuinverzekering dekt naast tuingereedschap ook verlichting, vlaggestokken en wasgoed.

Soms dekt de verzekering wel de tuinmeubelen, maar vallen andere onderdelen van de tuin onder de uitsluitingen. Als iemand de onder architectuur aangelegde tuin met een bestelbus binnenrijdt om de teakhouten bank in te laden – niet ongebruikelijk – wordt het opnieuw aanleggen van de tuin niet per definitie vergoed. Andere zaken zijn bij beide verzekeringen uitgesloten: denk aan de inhoud van een volière of de vijver.

Verankerd. Ook sluiten sommige verzekeraars tuinspullen van vergoeding uit als die spullen niet binnen de grenzen van het huis vallen. In de polisvoorwaarden is omschreven hoe dat zit. Bijvoorbeeld als twee coniferen bij de huisdeur worden gestolen. De dekking kan weer wél gelden als de potten aan de gevel verankerd zijn. Ook een kostbare luifel valt meestal onder de dekking.

Zoek ook uit wanneer welke verzekering kan worden ingezet. Zo valt bij een aantal verzekeringen de grasmaaier die uit de schuur wordt ontvreemd wel onder de inboedeldekking. Wordt de maaier echter van de grasmat gestolen dan geldt de dekking van de tuinverzekering. Let bij het afsluiten van een tuinverzekering op de dekking. Misschien moet het standaardbedrag worden verhoogd omdat in de tuin kostbare zaken staan, zoals tuinbeelden of een buitenkeuken. Ook de waarde van zwembaden of bubbelbaden kan de dekking van de verzekering overstijgen.

Voorkomen. Met een verzekering kan de huiseigenaar – huurders kunnen deze ook afsluiten – niet helemaal achteroverleunen. Tuineigenaren moeten nog steeds zelf veel doen om diefstal te voorkomen. De meeste verzekeraars dekken diefstal van gereedschap bijvoorbeeld alleen als de spullen zijn opgeslagen in een afgesloten schuur. Ook moet de tuin afgesloten zijn. Zorg er daarnaast voor dat tuinbeelden goed verankerd zijn. Deze zijn meestal niet gewild vanwege de artistieke waarde maar vanwege de hoge prijzen die dieven tegenwoordig voor onder andere koper kunnen krijgen.

Cleo Scheerboom

Kijk voor het vergelijken van inboedelverzekeringen – waaronder de tuin doorgaans valt – op www.independer.nl

    • Cleo Scheerboom