De erfenis van cineast Van Gogh

Vorige week donderdag ging de eerste van drie Amerikaanse remakes van Theo van Goghs films in première: een kroon op zijn postume erkenning als regisseur door collega`s en pers.

De oorspronkelijke films Interview, Blind Date en 06 hebben een pikant uitgangspunt, maar blijven daarin vervolgens steken en gaan snel vervelen. Ze zijn eerder het werk van een enthousiast filmacademiestudent dan van een gearriveerd cineast. Dat ze interesse wekten in Amerika, heeft te maken met het feit dat de regisseur met beroemde achternaam vermoord is door een moslimextremist, niet met de artistieke kwaliteit van de films.

Als columnist liet Van Gogh zijn afkeur merken over wat hij hypocriet vond. Na zijn dood wisten een hoop mensen wat hij over van alles gevonden zou hebben. Ik waag me niet graag aan zo`n uitspraak, maar dit durf ik te zeggen: dat Van Gogh door zijn tragische dood wordt uitgeroepen tot groot artiest, is een hypocrisie waar hij van zou hebben gegruwd.