Daling van aantal werklozen zet door

De sterke daling van de werkloosheid zet door, na enkele maanden van stagnatie. De afgelopen drie maanden waren gemiddeld ruim 350.000 mensen werkloos: 17.000 mensen minder dan in de periode van januari tot maart.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. De werkloosheid is sinds april 2003 niet meer zo laag geweest. In percentages uitgedrukt zocht in de afgelopen drie maanden 5 procent van de beroepsbevolking naar werk, tegen 6 procent een jaar geleden.

In het eerste kwartaal van dit jaar stokte de daling van de werkloosheid die was ingezet na de piek van begin 2005. Vooral onder mensen ouder dan 45 jaar bleef het aantal werkzoekenden gelijk. Het aantal jongeren dat werkt nam wel toe, maar ongeveer even snel als het aantal banen steeg. Daardoor daalde de werkloosheid niet, maar kwamen er per saldo wel meer mensen aan het werk. Nu is dus ook het percentage werklozen gedaald.

Net als vorige maanden groeide de werkgelegenheid het hardst onder jongeren. In de groep van mensen tussen 24 en 44 jaar nam de werkloosheid in een jaar tijd af met 55.000 tot 161.000 personen. Het werkloosheidspercentage daalde daarmee tot 4,1 procent.

Bij 45-plussers daalde de werkloosheid minder hard. De afgelopen drie maanden zochten 131.000 van hen naar werk, 7.000 minder dan een jaar eerder. Hiermee was 4,6 procent van de oudere beroepsbevolking werkloos.

Het CBS bracht vanochtend ook de eerste raming voor de economische groei in het eerste kwartaal naar buiten. De groei komt uit op 2,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006.

Door de milde winter is de economische groei lager dan de 3,4 procent groei in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het zachte weer resulteerde in een scherpe daling van het gasverbruik door huishoudens. Hierdoor was de aardgasproductie voor binnenlands gebruik en voor uitvoer een kwart lager dan vorig jaar. Dit drukte de groei van de consumptie en de export.

De bouw profiteerde juist van het zachte weer. Bouwbedrijven boekten een productiegroei van 7,4 procent. Een dergelijk sterke toename van de bouwproductie is in negen jaar niet voorgekomen.