Chávez op de loop voor Heilige Vader

tongzoen.jpgHugo Chávez mag graag een robbertje bekvechten. Dat lucht op. Het afgelopen jaar waste de populistische president van Venezuela de oren van zijn collega´s in de Verenigde Staten, Peru en Mexico. Ook gaf hij de leider van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de senaat van Chili ordinair de wind van voren omdat ze kritiek op hem durfden te hebben. Maar ook Hugo kent zijn grenzen. Paus Benedictus XVI heeft afgelopen zondag gezegd dat Marxisten de Latijns Amerikaanse regio geen goed doen. De kerkvader hekelde autoritaire leiders die zich baseren op achterhaalde ideologieën. Hij noemde geen namen maar een meer specifieke omschrijving van de man die zijn volk naar eigen zeggen aanvoert op ,,de weg naar het socialisme van de XXIste eeuw´´ kan je van een tachtigjarige Duitser in een jurk toch moeilijk verwachten. De paus had het vast niet gemunt op Ronald Venetiaan. Maar Hugo doet voorlopig net of zijn neus bloedt.

Voor de staatstelevisie van zijn land zei de Venezolaanse minister van communicatie Willian Lara gisteren dat helemaal niet zeker is dat Gods plaatsvervanger op aarde het in zijn slottoespraak in Brazilië had gemunt op de leider van de Bolivariaanse revolutie. Lara ging niet in op de mededelingen van de secretaris van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, die een dag eerder tegenover de Braziliaanse krant O Globo ook al zijn zorgen had uitgesproken over het autoritarisme van de nieuwe politieke klasse in Latijns Amerika. Bertone noemde Venezuela wel bij naam.

De klacht van de paus is trouwens niet nieuw. Een jaar geleden heeft Benedictus XVI aan Chávez - op bezoek in het Vaticaan - een schrijven overhandigd waarin hij zich bezorgd toonde over de positie van de rooms katholieke kerk in Venezuela. Chávez ruziet in eigen land veelvuldig met de kerk. Hij noemde de kerk eerder een kankergezwel.

Chávez heeft al 48 uur publiekelijk zijn mond gehouden! Hij wil kennelijk (nog) geen ruzie met de paus. De president van Venezuela is een goede roomse jongen. Hij vergelijkt zich graag met Jezus. De zoon van de timmerman uit Nazareth was in zijn ogen bijna net zo´n grote revolutionair als hij zelf, de Robin Hood van Latijns Amerika. De Caraïbische revolutie van Chávez is naar zijn mening au fond een christelijke beweging gericht op bestrijding van de armoede.

Om de paus toch van repliek te dienen, heeft de regering van Venezuela de aanval geopend op een andere passage uit de toespraak van de paus. Benedictus XVI had ook gezegd dat de oorspronkelijk op het continent levende indianen ,,heimelijk verlangden´´ christen te worden. Een terugkeer naar hun eigen religieuze gewoonten zou volgens de paus achteruitgang betekenen.

In een reactie zei de minister voor indiaanse volken van Venezuela, de uit een indianenstam in het Amazonegebied afkomstige Nizia Maldonado, gisteren dat de kolonisering van dit werelddeel  ,,de grootste genocide uit de geschiedenis van Latijns-Amerika´´ heeft opgeleverd. Voor de staatstelevisie sprak zij er schande van dat de paus geen spijt heeft betuigd. In plaats daarvan zei de paus dat de verkondiging van het evangelie door Spanjaarden en Portugezen vanaf de zestiende op geen enkel moment vervreemding van de pre-Columbiaanse culturen zou hebben betekend.

Volgens Maldonado blijven christenen de indianen in het oerwoud lastig vallen. De regering van Venezuela heeft eerder ´missionarissen´ uitgewezen die in het Amazonegebied, bij de grens met Brazilië, werkten. Venezuela wil geen christelijke bemoeizucht. Die missionarissen waren overigens geen rooms katholieke maar protestante heilprofeten. Alleen de paus mag Chávez ringeloren.

 

    • Marcel Haenen