Carlyle wil emissie op Euronext

Investeringsmaatschappij Carlyle wil 400 miljoen dollar (300 miljoen euro) ophalen op de beurs in Amsterdam. De Amerikaanse private-equityfirma heeft de bedoeling om in het tweede of derde kwartaal een beursnotering aan Euronext te krijgen voor het beleggingsfonds Carlyle Capital Corporation.

Dat heeft Carlyle gisteren bekendgemaakt. Deze private-equityfirma is in Nederland vooral bekend doordat zij oliemaatschappij Petroplus van de beurs haalde en vorig jaar een van de kopers was van uitgeefconcern VNU.

Het dochterbedrijf dat nu naar de beurs wordt gebracht is niet een van de fondsen van Carlyle die bedrijven opkopen, maar belegt in vastrentende waarden. In een persbericht schrijft Carlyle dat het een gediversifieerd fonds is dat investeert in kwaliteitshypotheken en andere schuldproducten.

Dit fonds haalde vorig jaar al 600 miljoen dollar op in een onderhandse plaatsing bij beleggers en zal na de beursgang een totaal beheerd vermogen van 1 miljard dollar hebben. Met gebruik van geleend geld heeft het voor in totaal 17 miljard dollar belegd.

Vorig jaar kregen dochters van twee andere private-equityfirma’s een beursnotering in Amsterdam. KKR haalde 5 miljard dollar op, Apollo 1,5 miljard. Beide fondsen hebben moeite om boven hun introductiekoers uit te komen. Het Britse Doughty Hanson zag daarom in oktober af van een notering en haalde vorige week 3 miljard euro op buiten de beurs.

Het fonds van Carlyle is net als dat van Apollo en KKR officieel gevestigd op het Britse kanaaleiland Guernsey, dat geldt als een belastingparadijs. Omdat het Nederlandse ministerie daar bij zijn goedkeuring geen problemen mee heeft, geldt Amsterdam als een favoriete plaats voor beursnoteringen door private-equityfirma’s.

Maar dit jaar zal Blackstone een beursnotering in New York krijgen. Deze private-equityfirma hoopt 4 miljard dollar op te halen.