Britten in ban van Madeleine

Heel Groot-Brittannië leeft mee met de vierjarige Madeleine die in Portugal verdween uit het hotel.

Wie ertoe doet stort geld voor de massale zoektocht.

De Britse voetballer Phil Neville van Everton loopt het veld op met een ‘Please find Madeleine’ T-shirt aan. Het is opvallend hoeveel weerklank de affaire heeft in de sportwereld. Foto Reuters Everton's captain Phil Neville (L) wearing a 'Please Help Find Madeleine' t-shirt walks onto the pitch with the team mascot before the start of their English Premier League soccer match against Chelsea at Stamford Bridge in London May 13, 2007. British celebrities and business leaders have put up a 1.5 million British pound ($2,97 million) reward to help fine Madeleine McCann, a four-year-old who disappeared form a Portuguese holiday resort 10 days ago NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE +44 (0) 207 864 9000. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN) REUTERS

Gebedsdiensten, hardloopwedstrijden uit solidariteit en stervoetballers die voor de televisie plechtig oproepen om te helpen. Heel Groot-Brittannië leeft al anderhalve week mee met de familie McCann, die tijdens een vakantie in de Portugese Algarve plotseling het dochtertje Madeleine kwijtraakte. Ook in Portugal zorgt de zaak voor veel ophef.

Het meisje, dat zaterdag vier is geworden, verdween op 3 mei uit het appartement in Praia da Luz, waar ze ’s avonds met haar jongere broertje en zusje lag te slapen. Haar ouders waren in de buurt tapas gaan eten en kwamen om het half uur controleren of alles met hun kinderen in orde was. Op een gegeven moment bleek Madeleine echter verdwenen.

Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Aangenomen wordt dat ze is ontvoerd. De Portugese politie tast echter ondanks grootscheepse zoekacties nog altijd volledig in het duister omtrent de daders. Honderden detectives en agenten zijn bezig met de zaak, die is uitgegroeid tot een van de grootste uit de geschiedenis van het land. Inmiddels zijn ook Britse advocaten gearriveerd om de ouders juridisch bij te staan bij een hoorzitting voor een Portugese rechtbank.

De Britse media volgen de kwestie al vanaf het begin op de voet. In een van de talrijke persconferenties van de wanhopige ouders, de cardioloog Gerry McCann en de huisarts Kate McCann, complimenteerde de vader de media zelfs voor het feit dat ze de schijnwerpers zo goed op de zaak gevestigd houden. Het boulevardblad The News of the World (de zondagsuitgave van The Sun), altijd gaarne bereid zijn morele gezag tegen een redelijke prijs op te vijzelen, heeft zelfs al 250.000 pond (375.000 euro) uitgeloofd voor informatie die tot een oplossing bijdraagt.

Dat is overigens nog maar een fractie van de totale beloning van ruim 2,6 miljoen pond (3,9 miljoen euro), die inmiddels is toegezegd. Beroemdheden uit allerlei hoeken struikelen over elkaar om van hun solidariteit met de familie McCann te getuigen. Onder hen de Britse miljardair Richard Branson, maar ook J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken.

Opvallend is ook de grote weerklank die de affaire heeft in de sportwereld. De voetballers van Celtic speelden afgelopen zaterdag met speciale armbanden om tegen Aberdeen. Zij voelen zich extra bij de zaak betrokken omdat Gerry McCann oorspronkelijk uit Glasgow komt, de thuisbasis van Celtic. Tegenwoordig woont het gezin in Leicester.

Verscheidene topspelers hebben zich intussen eveneens in de zaak gemengd. De befaamde Portugese spits van Manchester United, Cristiano Ronaldo, heeft via de televisie opgeroepen te helpen. De Engelse superster David Beckham bleef niet achter en verscheen eveneens met een plechtige oproep op de televisie. Op zijn beurt besloot Wayne Rooney, rivaal van Ronaldo bij United, zijn beste beentje voor te zetten door stevig bij te dragen aan het fonds voor de beloning.

In Portugal wil een groep van 600 motorrijders het land doorkruisen om mensen te attenderen op het lot van Madeleine en om informatie in te winnen. Net als in Groot-Brittannië zijn er op tal van plaatsen in Portugal kerkdiensten gehouden voor Madeleine. Ook de McCanns wonen regelmatig diensten bij in Praia de Luz.

Madeleines ouders zeiden vanmorgen in de Algarve te blijven tot hun dochter terecht is. Ze zeiden veel kracht te ontlenen aan de massale steunbetuigingen. Ze willen een speciaal fonds oprichten, waarmee ze de zoektocht zo nodig wereldwijd kunnen bekostigen. Ze blijven ervan uitgaan dat Madeleine nog leeft.

Deskundigen vrezen echter dat het meisje inmiddels al dood is. De meeste zaken waarbij kinderen door volwassenen worden ontvoerd duren niet veel langer dan 24 uur. Daarna slinken de kansen op overleving snel.

De Portugese politie zei gisteren rekening te houden met een ontvoering door een pedofielenbende. Britse kranten meldden dat de Algarve geliefd is bij Britse pedofielen, omdat er in Portugal geen register wordt bijgehouden van mensen die zich aan seksueel misbruik hebben schuldig gemaakt. In Groot-Brittannië is dat wel het geval.