Brit met ei op zak beboet

Kleine daden kunnen grote gevolgen hebben, zo ervaren Britten van alle leeftijden de laatste tijd aan den lijve. Voor je het weet, zit je op het politiebureau. Een kind in het graafschap Kent dat balorig een komkommerschijfje van zijn sandwich naar een ander kind gooide werd prompt door een ijverige politieman gearresteerd. Hetzelfde lot was een man in Cheshire beschoren die volgens het proces-verbaal „in het bezit van een ei was met de bedoeling dit te gooien”. En wat te denken van de 70-jarige man die werd gearresteerd omdat hij enkele takken had afgeknipt van een struik van zijn buurman?

Het imago van de goedmoedige Britse politieagent als steun en toeverlaat van de bevolking staat door dit soort voorvallen onder druk. De incidenten zijn ontleend aan een rapport, dat vandaag op een politieconferentie in Blackpool wordt besproken. Volgens de samenstellers, zelf politiemensen, zijn dit soort „belachelijke” arrestaties een gevolg van de druk om bepaalde doelstellingen te halen. Sommige agenten raken door de gang van zaken zo gefrustreerd dat ze ontslag nemen.

De rapporteurs dringen er bij de nieuwe minister van Justitie, Lord Falconer, op aan de scherpe doelstellingen voor arrestaties te laten varen. Door de arrestatiedrift houdt de politie ook minder tijd over voor belangrijker kwesties, stellen zij, en lopen volwassenen een strafblad op zonder dat daar eigenlijk aanleiding voor is.