Bellen van vast naar mobiel goedkoper

Bellen van een vaste telefoon naar mobiel wordt vanaf deze zomer goedkoper. Volgens Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, besparen consumenten hiermee 190 miljoen euro in drie jaar tijd. De Opta schrijft dit in een ontwerpbesluit, dat vandaag naar de Europese Commissie is gestuurd.

Het besluit reguleert het tarief dat mobieletelefonieaanbieders doorberekenen aan de vaste aanbieders voor het doorgeven van een gesprek aan de mobiele abonnee. In drie stappen zal dit ‘afgiftetarief’ omlaaggaan met 5 eurocent per minuut van de huidige 12 cent naar 7 cent op 1 juli 2009. De verlaging moet worden doorberekend aan de consument.

In 2003 bedroegen de tarieven gemiddeld ruim 20 eurocent. Onder druk van de Opta en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verlaagden de aanbieders hun tarieven tot het huidige niveau. In 2005 wilde Opta verdere verlaging, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven verweerde zich en stelde dat het besluit onvoldoende was gemotiveerd. De Opta zegt nu bij haar opvatting te blijven: mobieletelefonieaanbieders beschikken over een monopoliepositie op hun eigen netwerk en de onderhandelingspositie van vaste aanbieders is onvoldoende om lagere tarieven af te dwingen. Daarom is ingrijpen gerechtvaardigd, vindt de toezichthouder.

De mobieletelefoniebedrijven, zoals Vodafone, Orange, T-Mobile en KPN, hebben zelf al afspraken gemaakt over lagere tarieven. Ook hebben ze aangegeven niet in beroep te gaan tegen het besluit van de Opta. Daardoor worden lange rechtszaken vermeden.