AIVD gaat te ver met onderzoek

De AIVD graaft dieper in het persoonlijk netwerk van kandidaten voor vertrouwensfuncties bij de overheid dan nodig is. Daarmee worden eigen regels overtreden.

Dit schrijft de commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in een onderzoeksrapport. Bij veiligheidsonderzoeken doet de AIVD onderzoek naar het persoonlijk leven van de sollicitant. Daarbij worden gesprekken gevoerd met informanten die de kandidaat zelf opgeeft. Ook wordt er uitgezocht of de sollicitant zelf, of familie in de registers van justitie of politie voorkomt. Bij de zogeheten A-veiligheidsonderzoeken moeten de partner, broers, zusters, ouders, kinderen, schoonfamilie en medebewoners in registers van justitie of politie worden gecontroleerd op een justitieel verleden. De Commissie stelt vast dat de AIVD in de praktijk nog meer personen rondom de sollicitant onderzoekt dan is voorgeschreven. Aangenomen mag worden dat het daarbij gaat om vrienden, kennissen en collega’s. Ook bij lichtere vertrouwensfuncties blijkt te uitvoerig onderzoek gedaan te worden.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de Kamer toegezegd de tekortkomingen te zullen wegnemen. Zij spreekt van „enkele kleine verbeterpunten”.

Lees het rapport op www.ctivd.nl