‘10 procent websites is gevaarlijk’

Een op de tien webpagina’s die Google doorzoekt is besmet met spam, spyware en computervirussen, aldus de BBC dit weekeinde. De Britse omroep schreef over een recent onderzoek van Google naar internetveiligheid. Onderzoekers van het bedrijf bekeken een zeer groot aantal websites en onderwierpen 4,5 miljoen webpagina’s aan een uitgebreide analyse. Ongeveer 450.000 van de onderzochte pagina’s bevatten software die zogenoemde drive-by downloads konden starten: de sites kunnen zonder medeweten van bezoekers software installeren zoals spyware. Dat zijn computerprogramma’s die vertrouwelijke gegevens van gebruikers kunnen stelen. Een bezoek aan een webpagina is voldoende om besmet te raken. Ongeveer 700.000 webpagina’s bevatten bovendien andere gevaarlijke software. Bezoekers worden naar besmette sites gelokt met de belofte dat er ‘aantrekkelijke’ informatie op staat, zoals seksvideo’s en illegale software. De onderzoekers beschrijven een methode om besmette sites te identificeren.

Lees het volledige onderzoek via www.nrc.nl/media.