1 Inspireren

Inspirerende speeches

www.ted.com

Met een goed idee kun je de wereld veranderen. Dat is de centrale gedachte achter TED, een jaarlijkse conferentie waar visionairs, creatievelingen, rasoptimisten en eigenzinnige geesten samenkomen. Ze krijgen 18 minuten om de speech van hun leven te geven. Liefdesdeskundige Helen Fisher legt uit waarom we vreemdgaan. Wetenschapper Aubrey de Grey vertelt hoe we het ouderdomsproces kunnen stoppen. Sergey Brin en Larry Page verklaren het succes van Google. Bill Clinton en Bono spraken er over hun levensdoelen. Sinds april kun je deze en honderden andere TEDtalks (Technology Entertainment Design) bekijken op de volledig gerestylede site ted.com. De streams en zoekfuncties werken perfect, en je kunt de talks (die niet onder copyright vallen) downloaden en hergebruiken. De entreebewijzen voor de conferentie in Californië (duizenden dollars per stuk) zijn al een jaar van tevoren uitverkocht, maar met de website bereikt TED zijn doel: zoveel mogelijk kennis verspreiden. Erg leuk is de speech van schrijver Malcolm Gladwell over wat we kunnen leren van spaghettisaus (een heleboel). (IdV)