Zeller weer de held van Bloemendaal

De hockeyers van Bloemendaal liggen op schema voor de landstitel. Opnieuw met dank aan Christopher Zeller.

Supporters vieren de zege van Bloemendaal. (Foto Deborah Roffel) FOTOGRAAF DEBORAH ROFFEL - 'VOETBALACTIES" BIJ HOCKEY (SUPPORTERS BLOEMENDAAL) Roffel, Deborah

Rob Schoof

In december waren de hockeyers van Bloemendaal al nagenoeg verzekerd van een plaats in de play-offs, zo groot was de dominantie van de regerend landskampioen over de andere clubs in de hoofdklasse. Aan het einde van de reguliere competitie bedroeg de voorsprong op de nummer twee, HGC, maar liefst achttien punten.

Maar de play-offs om het landskampioenschap zijn wedstrijden die op zichzelf staan, zo bleek gisteren in het eerste finaleduel tussen het Bloemendaalse sterrenensemble en HGC in Wassenaar, dat Bloemendaal pas in de eerste verlenging naar zich toetrok. Vanzelfsprekend was de Duitse spits van Bloemendaal, Christopher Zeller, de man die HGC de genadeklap toediende. Dankzij diens golden goal in de derde minuut van de verlenging, waarmee het 3-2 werd, kan Bloemendaal zich met een gerust hart voorbereiden op het tweede deel van de best-of-three-finale om de landstitel, zaterdag op ’t Kopje.

Maar daar zag het lange tijd niet naar uit op De Roggewoning, waar HGC vanaf het eerste fluitsignaal brutaal de aanval zocht en volop leek te geloven in een voortzetting van het sprookje waarop het seizoen van de honderdjarige club is uitgedraaid. Bloemendaal moest ver terug en HGC kwam dankzij een strafcorner van Bram Lomans verdiend op voorsprong.

Pas na rust liet Bloemendaal bij vlagen tophockey zien, met name door de gebroeders Zeller en aanvoerder Teun de Nooijer. De gelijkmaker viel al snel in de tweede helft, dankzij een magistrale actie van Christopher Zeller die zijn aanvoerder alleen voor het doel vrijmaakte (1-1).

Toen Zeller even later zijn vijfde strafcorner verzilverde (1-2) leek de wedstrijd gelopen. Maar HGC beschikt dankzij Lomans nog altijd over een van de gevaarlijkste corners van de competitie; na zijn tweede treffer was alles weer mogelijk. Uiteindelijk gaf de klasse van de Bloemendaalse spitsen de doorslag.

„We zijn deze finale natuurlijk als huizenhoog favoriet ingegaan”, zei De Nooijer na afloop. „Dat maakt het niet makkelijk.” De achttien punten voorsprong op HGC, noch het feit dat Bloemendaal met 115 doelpunten twee keer zo productief was als de club uit Wassenaar, was gisteren van waarde. „Dat is het mooie van dit systeem”, zei De Nooijer.

Volgens coach Michel van den Heuvel van Bloemendaal was het makkelijker geweest als de verschillen in de competitie kleiner waren geweest. „Zeker op het mentale vlak. We hebben op het eind zeker tien wedstrijden moeten spelen zonder focus. We wisten eigenlijk rond Kerstmis al dat we eerste zouden worden. Aan de andere kant moet je ook niet zeuren, en er gewoon voor zorgen dat je er staat als de play-offs beginnen.”

Ondanks de enorme overmacht in de competitie had de selectie van Bloemendaal volgens De Nooijer weinig moeite zichzelf al die weken in de wachtkamer scherp te houden. „We hebben vanaf Kerstmis geprobeerd ons zo goed mogelijk voor te bereiden op deze play-offs. We hadden een mindere periode in maart, toen we een keer verloren van Den Bosch, maar misschien was dat wel goed. We hebben daarna keihard getraind om weer in vorm te komen. Niet alleen voor de play-offs, maar we spelen eind deze maand ook nog thuis om de Europa Cup.”

Bovendien formuleerde Bloemendaal per wedstrijd zijn eigen doelen, gaf Michel van den Heuvel gisteren toe. „We kregen de kans om Amsterdam en Oranje Zwart te wippen voor de play-offs. Dat gaf ons sowieso al vitaminen. Die clubs hebben we er keurig uitgespeeld”, zei Van den Heuvel over Bloemendaals tegenstanders in de finales van 2006 en 2005.

HGC-coach Paul van Ass, die zijn club na een dramatisch seizoen terugbracht naar de top, had er geen moeite mee dat Bloemendaal er alsnog met de winst vandoor ging. „In de sport krijgt degene die het het meest verdient uiteindelijk zijn gelijk”, zei hij. Net als hij twijfelt niemand er aan welke ploeg op dit moment de sterkste is van Nederland.