Weer bom in Koerdistan

Het tot voor kort relatief rustige Koerdische noorden van Irak is gisteren getroffen dor de tweede zware zelfmoordaanslag in minder dan een week. Al-Qaeda-in-Irak zegt drie Amerikaanse militairen vast te houden die zoek zijn sinds een aanval op een Amerikaanse eenheid bij Mahmoudiya, ten zuiden van Bagdad, waarbij vier Amerikanen en hun Iraakse tolk werden gedood.

Zeker 50 mensen werden gedood en 115 gewond bij de nieuwe aanslag in Koerdistan, in Makhmour, ten zuiden van de Koerdische hoofdstad Arbil. De dader bracht zich en zijn vrachtauto vol explosieven tot ontploffing vlakbij een groep gebouwen waarin onder andere het plaatselijke kantoor van de Koerdische Democratische Partij (KDP) is gehuisvest. De KDP is een van de twee grote partijen die samen het autonome Koerdistan besturen. Op 9 mei werden zeker 14 mensen gedood en 87 gewond toen een vrachtwagen vol explosieven ontplofte bij het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken in Arbil.

In totaal werden gisteren zeker 126 mensen in Irak gedood of dood gevonden. In het centrum van Bagdad vonden 17 mensen de dood bij een bomaanslag in de buurt van de markt van Sadriya. Sadriya is al vaak toneel geweest van bomaanslagen die worden toegeschreven aan sunnitische extremisten. In Bagdad werden gisteren ook weer 17 mensen vermoord op straat gevonden. Dergelijke moorden zijn gewoonlijk het werk van shi’itische milities. Dagelijks worden 15 tot 30 lijken in de Iraakse hoofdstad gevonden.

Ongeveer 4.000 Amerikaanse militairen zijn ingezet om het gebied ten zuiden van Bagdad, bolwerk van de sunnitische opstand, uit te kammen op zoek naar de drie vermiste Amerikanen. Hun eenheid van acht man reed zaterdag voor zonsopgang in een hinderlaag, waarbij vier soldaten en een Iraakse militair die als tolk dienst deed werden gedood.

Al-Qaeda-in-Irak liet op internet weten de drie overige Amerikanen in handen te hebben. De groep gaf geen bewijs, maar meldde later met bijzonderheden te komen. In hetzelfde gebied werden vorig jaar juni twee Amerikaanse militairen ontvoerd, die enkele dagen later verminkt en vermoord werden teruggevonden. (AP, AFP, Reuters)