Vinger van GroenLinks

Femke Halsema: slechte gastvrouw (Foto Roel Rozenburg)' Den Haag:26.2.7 GL-fractievoorzitter Femke Halsema. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

„Waar blijft de thee?”, vroeg een oudere GroenLinkser zaterdagmiddag halverwege de informele bijeenkomst waarop kritische partijleden hun leider Femke Halsema vragen konden stellen. Het kringgesprek in het Amsterdamse congrescentrum Aristo, waarop zo’n twintig leden waren afgekomen, was immers aangekondigd als ‘Op de thee bij een Kamerlid’. Maar thee was er niet. „Slecht gastvrouwschap”, verontschuldigde Halsema zich.

Halsema en de rest van de Kamerfractie liggen onder vuur van zo’n 250 kritische partijleden. Deze groep rond vertrekkend senator Leo Platvoet is teleurgesteld dat GroenLinks vorig jaar bij drie verkiezingen licht verloor en niet meedeed aan de formatie. Halsema wordt verweten dat zij een te intellectueel imago heeft. Ook zouden de Haagse politici te ver afstaan van de leden in het land.

Die kritiek klonk ook terug in Aristo. „Als er in de maatschappij iets gebeurt waar wij het niet mee eens zijn, bijvoorbeeld als kinderen in de gevangenis worden gegooid, dan moeten we als partij méér emotie uitstralen”, zei een gemeenteraadslid uit Zaandam. „We moeten meer samen de straat op gaan, net als bij de SP”, suggereerde een ander.

Het probleem is volgens Halsema dat het bij GroenLinks niet zo werkt als bij de SP. „Als er uit Oss een missive komt van Jan Marijnissen trekken alle SP’ers een rood hesje aan en gaan de straat op. Als wij dat doen, steken onze leden een bepaalde vinger op. En eigenlijk vind ik dat ook wel goed.”

Waarom deden jullie niet mee aan de formatie, wilden de leden nog weten. Halsema heeft dat al vaker moeten uitleggen, binnen en buiten de partij. „We wilden geen symboolpolitiek bedrijven, zoals de SP”, zei ze. „Er een weekje bij gaan zitten en dan weggestuurd worden. CDA en PvdA hadden de ChristenUnie achter de hand en dat maakte onze positie zwak.” De leden toonden zich tevreden met die verklaring. „Gelukkig”, zei Halsema „Dan kan ik nog op tijd boodschappen doen.”

Claudia Kammer

    • Claudia Kammer