Verkeerd gokje in dolle eerste bocht

De Grote Prijs F1 van Spanje werd een afvalrace.

Felipe Massa kwam eruit als winnaar, de debutant Lewis Hamilton als nieuwe leider in het wereldkampioenschap.

Alles had de Spanjaard Fernando Alonso ervoor over om in zijn eigen land de Grand Prix Formule 1 te winnen, de vierde race van het seizoen en de eerste op Europese bodem. In de kwalificaties was hij net driehonderdsten van een seconde langzamer dan Felipe Massa, dus moest Alonso zijn Mercedes op de tweede plaats parkeren, achter de Ferrari van de Braziliaan.

In de heuvels van Montmelo, vlak bij Barcelona, is het zeer moeilijk inhalen, weet Alonso als geen ander. Dus greep de tweevoudig wereldkampioen zijn kans in de allereerste bocht. Hij vertrok snel, ging buitenom, maar Massa bleef hem een fractie voor. De wagens raakten elkaar, maar bleven zo goed als intact. Massa bleef eerste, Alonso kwam na zijn gokje in het grind terecht en stuurde zijn wagen weer als vierde op de baan, achter zijn teamgenoot Lewis Hamilton en de Ferrari van Kimi Raikkonen.

De beslissing van de Grote Prijs lag in die eerste raceseconden. Massa reed weg van de achtervolgers en bouwde een kloof van 20 seconden op. Zelfs een brandje tijdens zijn eerste pitstop kon hem niet stoppen. Hamilton bleef probleemloos tweede. Als in de race met maar liefst acht afvallers ook niet Raikkonen een van de slachtoffers was geweest – zijn Ferrari kende elektronische problemen –, had Alonso in eigen land wellicht niet eens het podium behaald.

De druiven waren zuur. Alonso probeerde de schuld nog in de schoenen van Massa te schuiven. „Ik dacht echt dat ik sneller was dan Felipe. Maar hij nam een risico. In 99 procent van de gevallen waren we samen van de baan gegaan.” Massa liet zich niet van de wijs brengen door die kritiek. „Ik zat aan de binnenbocht. Dus als er iemand roekeloos deed, was het Fernando wel. Maar volgens mij was er niets aan de hand.”

Massa glunderde na zijn tweede overwinning op rij, waardoor hij weer volop meedoet voor de titel. Maar zo mogelijk nog blijer was Hamilton. De pas 22-jarige Brit, de eerste zwarte coureur in de Formule 1, neemt door zijn derde tweede plaats op rij de leiding in het wereldkampioenschap. Hij is de jongste coureur ooit die dat presteert. „Ik beleef echt mijn grote droom, dit had ik niet verwacht toen ik als debutant aan het seizoen begon.” Of hij nu een volwaardig kandidaat is om in zijn eerste seizoen al de titel te behalen? „Dat zullen we zien bij de laatste race. Ik kan op dit moment niet gelukkiger zijn. Maar ik zal na mijn ups ook nog wel downs kennen, vrees ik”, klonk het nuchter.

Lees morgen een portret van Lewis Hamilton in nrc.next