Veel kritiek op grote Oost-Europese winst Eurovisie Songfestival

Helsinki. De winst van vooral Oost-Europese landen op het 52ste Eurosongfestival heeft veel kritiek opgeroepen. Acht landen uit Oost-Europa eindigden zaterdag in de top-tien: eerste werd de Servische zangeres Marija Serifovic met haar liedje Molitva (`Gebed`), de tweede plek was voor dragqueen Verka Serduchka uit Oekraïne en de Russische meidengroep Serebro werd derde. De Nederlandse zangeres Edsilia Rombley was donderdag in de halve finale al uitgeschakeld. Zij bereikte toen met het nummer On Top Of The World de eenentwintigste plaats. Het Songfestival telt een groeiend aantal Oost-Europese deelnemers en deze landen stemmen vooral op elkaar. NOS-directeur Gerard Dielessen vindt deze situatie onrechtvaardig. ”De regel is dat je niet op je eigen land mag stemmen. Maar dat gebeurt nu indirect toch”, zo zei hij tegen Trouw. Songfestival-presentator Cornald Maas voorspelde vooraf al dat Oost-Europa het goed zou doen. In het Dagblad van het Noorden zei hij: ”Ik kan je nu al zeggen dat Oost-Europa het dit jaar heel goed zal doen, simpelweg omdat ze de betere nummers hebben. Maar klagers met hun verongelijkte sentimenten zullen de discussie over deelname weer aanwakkeren.” Het Eurosongfestival trok in Nederland 915.000 kijkers. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen ruim 1,3 miljoen mensen naar de finale op televisie keken.