Van Gaal: ‘Ik moet deemoedig zwijgen’

AZ2FC Twente0

Ruststand 0-0. 71. De Cler 1-0, 89. Lens 2-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 13.232.

Na de ongelukkige nederlagen in Europees, competitie- en bekerverband is het niet moeilijk cynisme op te roepen bij de AZ-supporter. Na twee gele kaarten van scheidsrechter Pieter Vink voor de thuisploeg klonk „we worden weer genaaid” door het DSB Stadion in Alkmaar. Ook trainer Louis van Gaal deed mee na de zege (2-0) van AZ op het sterkere FC Twente. Tegen trainer Fred Rutten: „Ik weet hoe je je voelt.”

Zelfs de redactie van het programmaboekje blikte wat zuur terug op de fysieke gevolgen van de bekerfinale in De Kuip, die AZ na een strafschoppenserie verloor van Ajax. Zo stond in het het blaadje dat de eerste wedstrijd van de play-offs tegen FC Twente (1-1) van afgelopen woensdag werd geleid door „een scheidsrechter die nu wel oog had voor de regels van het edele voetbalspel”.

Met FC Twente als tegenstander lag ook uitschakeling in de play-offs op de loer. AZ verloor in de competitie met 3-0 in Enschede en kwam in Alkmaar niet verder dan 2-2. Eerder omschreef Van Gaal FC Twente als de enige ploeg die dit seizoen heeft gedomineerd tegen AZ. De ploeg uit Enschede slaagde daar gisteren opnieuw in, maar verloor in Alkmaar met 2-0.

„Ik moet deemoedig zwijgen. FC Twente was vandaag beter, dat moet je als coach ruimhartig toegeven”, zei Van Gaal na afloop. „FC Twente had het duel tot vijf keer toe kunnen beslissen. Maar dat werd nagelaten. De tweede helft hebben wij overleefd. De gelukkigste heeft gewonnen, maar chapeau voor FC Twente.”

Van Gaal wenste het bij die niet alledaagse ontboezeming te houden. „Moet ik nu op de knieën? Zeg het maar. Dan doe ik dat voor het Nederlandse publiek. Dan zeg ik nog een keer dat FC Twente beter was”, bitste de AZ-trainer tegen een televisieverslaggever.

Het was de aanvallers van FC Twente te verwijten dat het overwicht niet op het scorebord was terug te zien. Orlando Engelaar, Kennedy Bakircioglu, Otman Bakkal en Blaise N’Kufo sprongen met de kansen om alsof het een competitieduel betrof waarin niets meer op het spel stond. Ook het matte thuispubliek in Alkmaar wekte de indruk het toetje na de competitie niet te boeien. Duizenden zitplaatsen bleven onbezet in het stadion, dat sinds de ingebruikname in augustus van het vorig jaar heeft bijgedragen aan een stijging van het aantal bezoekers bij eredivisiewedstrijden.

Na ruim zeventig minuten wist AZ zich door een gelukje te ontdoen van FC Twente. Een afstandsschot van verdediger Tim de Cler werd door een blunder van doelman Sander Boschker tot doelpunt gepromoveerd. Vlak voor het eindsignaal maakte de jonge Jeremain Lens de 2-0 op aangeven van de andere invaller Julian Jenner. Van Gaal concludeerde na afloop dat zijn wisselbeleid had gewerkt. „Maar nu zit ik mezelf weer op de borst te kloppen en daar houd ik niet zo van.”

Toch wilde Van Gaal wel zijn rol onderstrepen in de voorbereiding van Ryan Donk. De jonge verdediger miste een penalty in de bekerfinale, maar speelde sterk tegen N’Kufo. De AZ-trainer had Donk „individueel vakinhoudelijk” onderhouden en de selectie had de verdediger goed opgevangen.

FC Twente-trainer Rutten voelde zich na afloop knap beroerd „Het was een uitstekende wedstrijd. Maar helaas telt alleen het resultaat.” De coach van FC Twente, dat volgens seizoen voor de UEFA Cup speelt, kreeg de troostende hand van Van Gaal op zijn schouder.

De aanhang en – volgens Van Gaal – ook de spelers van AZ kregen in Ajax de gewenste tegenstander voor de strijd om een plaats in de voorronde van de Champions-League. „Ze wilden niets liever. Ik had een voorkeur voor Heerenveen, omdat we tegen die ploeg kansrijker zijn.”