Test: Nokia N95 (met video)

De Nokia N95 is een telefoon die vijf populaire mobiele gadgets combineert in één draagbaar apparaat: telefoon, fotocamera, videocamera, navigatie en muziekspeler. En dat alles in 120 gram en het formaat dat ongeveer in je broekzak past. Een alles-in-één toestel als de Nokia N95 heeft één risico: vaak is het van alles een beetje. Een

n95_liggend.jpgDe Nokia N95 is een telefoon die vijf populaire mobiele gadgets combineert in één draagbaar apparaat: telefoon, fotocamera, videocamera, navigatie en muziekspeler. En dat alles in 120 gram en het formaat dat ongeveer in je broekzak past. Een alles-in-één toestel als de Nokia N95 heeft één risico: vaak is het van alles een beetje.

Een vermoeiende dag uit het leven van deze ietwat stuurloze Nokia-ijkpersoon zul je niet snel meemaken. Wat je van deze telefoon in eerste instantie wilt weten is: kun je er goede foto’s en video’s mee maken, werkt die navigatie een beetje handig, en is de interface een beetje te pruimen?

  • Update: lees ook de review van de verbeterde N95 8 GB, die in november 2007 uitkwam.
  • Eerst een videootje genomen tijdens de presentatie van de N95 op de CES in Las Vegas in 2007.

GPS
ong>De test-N95 heeft geen kaartinformatie meegeleverd, maar standaard krijg je een Benelux-kaart erbij op een 1 GB geheugenkaartje. Nokia biedt ook de mogelijkheid kaarten te downloaden die je voor een beperkte tijd kunt gebruiken. Da’s handig als je bijvoorbeeld in een vreemde stad een paar dagen wilt kunnen navigeren.
Je moet daarom daarover wel een internetverbinding gebruiken. En voor de test kopen we voor 6,30 euro een gps-kaart van de Benelux, die zeven dagen lang naar je telefoon verzonden wordt. Er volgt ook nog een mededeling over 90 cent per dag. Al met al een ingewikkeld betalingsmodel [nb: je betaalt voor het navigeren, de kaarten zijn ook hier te downloaden] Lees hier de uitleg van Nokia.
In- en uit-zoomen op de kaart werkt niet lekker als bij bijvoorbeeld TomTom, maar invoeren van nieuwe adressen en het zoeken naar poi’s, points of interest gaat prima. Wat beter kan: de herkenning van de satellieten laat te wensen over - dit kan rustig een minuutje duren. En het navigeren vreet batterijen. De 950 mAh batterij is wat te zwakjes voor deze taak, zeker als je ook af en toe een filmpje schiet of bekijkt.
Wil je navigeren met TomTom (daarvan is een Symbian Series 60-versie te koop), houd er dan rekening mee dat je wellicht een externe gps-muis moeten gebruiken in plaats van de ingebouwde module, blijkt uit ervaringen van andere N95-gebruikers.

Foto/Video

Met een 5 megapixel beeldchip, een Carl Zeiss-lens en een videoresolutie van 640×480 pixels kan de N95 in theorie concurreren met een gemiddelde digitale camera. Het fotogedeelte activeer je door de lenscover weg te schuiven. Een druk op de knop aan de bovenkant roept de foto-interface op. Die is wat traag (zoals ook het mulltimedia-menu). Het wisselen van foto naar video duurt lang
en ook de tijd van indrukken van de sluiter en de daadwerkelijke foto neemt wat tijd in beslag. Een gewone fotocamera reageert een stuk sneller.
Voor een gsm fotografeert de Nokia N95 heel behoorlijk. De foto’s hebben weliswaar een hoge resolutie, maar je ziet wel veel blur in beeld en afwijkingen in beeld, afwijkingen die je bij met een goede digitale camera minder of niet hebt, oordeel zelf bij deze willekeurige foto’s (klik om te vergroten).

N95_2.jpg

n95_1.jpg
Uploaden naar Flickr.com kan met een speciale Nokia-login. Locatiegegevens worden niet automatisch meegestuurd, maar geotagging kun je wel activeren. Eventueel kun je foto’s ook handmatig op de kaart plaatsen.

De videobeelden zijn erg goed voor een gsm. 640×480 resolutie is goed bruikbaar, als je dat vergelijkt met de beperkte resolutie van de meeste cameratelefoons.
Zie deze onderstaande voorbeeld-clip geschoten tijdens een concert van Normaal in Tivoli, Utrecht. De spetters bier die aan het einde rondvliegen zou je met een gemiddelde gsm-camera niet kunnen vastleggen. Af en toe kraakt de audio, maar het geluid op de video klinkt eerlijk gezegd beter dan in de zaal, dat buitenproportioneel hard was. De digitale zoom is bij videoopnames wel aan te passen, maar is niet bruikbaar. Als je een onderwerp beter in beeld wilt, zul je er dus op af moeten stappen.

  • Flash video-omgezet: