Televisie Voorkeur

‘De eenzame adelaar’ is de titel van een biografische documentaire over Charles Lindbergh, de vliegtuigpionier die als eerste solo over de Atlantische Oceaan vloog. Daarna bleef hij in het nieuws door de geruchtmakende ontvoering van en moord op zijn zoontje. Door zijn zijn fascistische sympathieën raakte de ‘all American hero’ uiteindelijk in diskrediet. Canvas, 20.50-21.40u. (Foto AFP) Undated portrait of American aviator Charles Lindbergh. Born in 1902, Lindbergh made the first solo non-stop transatlantic flight from New York to Paris in 1927, in the monoplane "Spirit of St Louis". His book of that name gained the Pulitzer prize in 1954. His young son was kidnapped and murdered in 1932, the most publicized crime of the 1930s. AFP

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de Amsterdamse Chassébuurt (De Baarsjes), waar de eigenaar van een snackbar voor 55.000 euro is uitgekocht. Bij de zaak zijn al tientallen keren de ruiten ingegooid. Omdat de politie machteloos staat en de incidenten zich opstapelden, heeft het dagelijks bestuur van de wijk voor deze oplossing gekozen in plaats van de vernielers aan te pakken. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Zuid-Limburg. Samen met onder meer woningcorporaties en FIOD concentreren gemeenten, politie en justitie zich op het criminele vastgoed, waar zwart geld wordt witgewassen. Verder aandacht voor de IVF-kwestie waarbij in het Medisch Centrum Alkmaar mogelijk bij twee echtparen het sperma is verwisseld. Een gesprek met een van de echtparen. Ned. 20.25-20.55u.

Nova. Reportage waarin wordt onderzocht of het zin heeft om grote campagnes te voeren en aanzienlijke beloningen in het vooruitzicht te stellen bij ontvoeringen zoals in de zaak van het vermiste 4-jarige meisje in Portugal. Verder een verslag van het oriëntatiebezoek van Ab Klink aan het Rotterdamse Erasmus academisch ziekenhuis en een reportage over de verbouwing van het Chirac-museum. Ned.2, 20.25-20.55u.

praatprogramma

Wat heet! Nieuw praatprogramma dat iedere werkdag van mei tot en met augustus wordt uitgezonden, gepresenteerd door diverse presentatoren. Naast het gesprek van de dag met een of meer gasten zijn er regelmatig optredens te zien. Verslaggevers berichten over bijzondere (zomerse) gebeurtenissen. Uitzending live vanuit een muziekpaviljoen bij de flamingovijver in Artis, Amsterdam. Ned. 3, 19.25-20.30u.

documentaire

Tegenlicht: China blue. Documentaire over het dagelijkse leven van Jasmine en haar collega’s. De 16-jarige Jasmine is een van de miljoenen, vaak piepjonge arbeiders die het arme Chinese platteland verruilen voor de fabriek in de hoop dat ze hun achtergebleven familieleden met hun salaris kunnen helpen. Ze werkt als losse-draadjesknipper in een jeansfabriek en woont net als haar vriendinnen op het terrein van de fabriek, met 12 meiden op een kamer. De huur en het geld voor de maaltijden uit de kantine worden op hun loon ingehouden. In haar dagboek schrijft Jasmine over haar dagelijks bestaan: over het werk, het vieze eten, en het heimwee. Een beeld van de overspannen textielmarkt, waarin de grote westerse merken alles bepalen en fabrieksarbeiders de prijs betalen. Ned.2, 20.55-21.46u.

Power to the people: The invasion of Islington. Eerste deel van een serie over het dorpje Lanreath, dat dreigt te verdwijnen als na het postkantoor en de bus ook de dorpsschool wordt opgeheven. De dorpelingen trekken aan de bel in Londen. BBC2, 22.00-23.00u.

Gewoon liefde. In de periode 1990-1993 maakte Eveline van Dijck de film Anders Bekeken over een gezin waarvan de vader een geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan. Marcel gaat verder als Marcella. Voor echtgenote Ada een emotionele aardbeving, maar ondanks alles blijft het gezin bij elkaar. Het is nu twaalf jaar later. De zonen Manfred en Erwin en moeder Ada en Marcella kijken terug op de verandering. Daarnaast is via de ‘zoekdienst’ van de gemeente Utrecht een brief uit Oostenrijk gekomen van Marijke, die Marcel verliet voor een Oostenrijker. Zij heeft hem/haar nooit kunnen vergeten en zoekt weer contact. Ned.2, 22.50-23.45u.

informatief

Radar. Bekendmaking van de ‘Warmste Douche van het Jaar’, de onderscheiding voor het klantvriendelijkste bedrijf. Verder aandacht voor de rechtshulp. Bij wie kun je het best aankloppen als je verwikkeld raakt in een juridisch conflict? Ga je in dat geval naar een advocaat, een rechtsbijstandverzekeraar of bij een jurist die werkt op no cure, no pay-basis? En waarom wordt no cure, no pay in de advocatuur tegengehouden door het kabinet? Ned.1, 20.30-21.10u.

Radio Bergeijk, toewijding in beeld. Serie verslagen over Radio Bergeijk, een satire op een lokaal radiostation. Presentatoren zijn ankerman Toon Spoorenberg en zijn beste kennis Peer van Eersel. Ned.3, 22.55-23.25u.

AUTO's

De garage. Nieuw autoprogramma waarin de band tussen de mens en zijn auto centraal staat. De liefde voor een oude auto gaat vaak diep en staat veelal los van het primaire nut van de auto als vervoermiddel. Ned.3, 20.30-21.20u.

Sport

De Wedstrijden. Samenvattingen van de afgelopen weekeinde gespeelde voetbalwedstrijden in de Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A, de Spaanse Primera Division en de Schotse Premier League. Tien, 23.00-0.05u.