Televisie Overige Films

La dentellière (Claude Goretta, 1977, Frankrijk/Zwitserland). Isabelle Huppert excelleert als het introverte Parijse kapstertje Pomme dat ten onder gaat in het intellectuele studentenmilieu van geliefde Yves Beneyton. Goretta’s fijnzinnige, verstilde studie naar relationele communicatiestoornissen werd onverwacht kassucces. TV5, 18.35-20.30u.

The World Is Not Enough (Michael Apted, 1999, VS/GB). Derde Bondfilm waarin Pierce Brosnan hoofdrol speelde draait om olie. Met Sophie Marceau als de dame, Robert Carlyle als de schurk en een gevecht met helikopters in een skioord als één van de staaltjes spektakel. SBS6, 20.30-23.20u., onderbroken door Hart van Nederland.

Elephant (Gus Van Sant, 2003, VS). Imposante en open verfilming van het drama op Columbine Highschool, waar twee schooljongens op een kwade dag hun medeleerlingen en leraren doodschoten. Van Sant, die altijd met één been in de mainstream en één been in de onafhankelijke films schijnt te blijven staan, neemt ruim de tijd om die ene schooldag te tonen die alleen in zijn afloop afwijkt van alle andere schooldagen. Met een bijna zwevende camera draait hij rondjes om enkele leerlingen, die op hun beurt ook rondjes door de school lijken te maken. Hij toont de school, de leerlingen en de schutters op die ene ochtend voordat ze allemaal daders of slachtoffers zullen worden. Arte, 20.40-22.00u.

Bedrooms and Hallways (Rose Troche, 1998, Engeland). Slechts in theorie tegendraadse variatie op de boulevardkomedie relativeert aan de hand van Londense dertigers vooroordelen en stereotypen over seksuele identiteit. Homoseksuele hoofdpersoon Leo (Kevin McKidd) wordt in mannenpraatgroep verliefd op de heteroseksuele partner van zijn jeugdvriendinnetje (Jennifer Ehle) en weet niet meer wie hij kiezen moet. BBC2, 0.50-2.20u.