Sneijder wijst Ajacieden (nog) de weg

Ajax4Heerenveen0

Ruststand 2-0. 22. Huntelaar 1-0, 23. Babel 2-0, 60. Huntelaar 3-0 (strafschop), 86. Perez 4-0. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 29.241. Rode kaart: 60. Vandenbussche (Heerenveen).

De kans dat Wesley Sneijder volgend jaar nog in de eredivisie speelt lijkt steeds kleiner te worden. Aan de hand van de opnieuw uitblinkende 22-jarige middenvelder plaatste Ajax zich ten koste van SC Heerenveen voor de finale van de play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League. Sneijder was gistermiddag bij alle doelpunten betrokken in de wedstrijd die Ajax eenvoudig met 4-0 won. Met de zege dwong de Amsterdamse club een dubbele confrontatie af met AZ.

Een Sneijder in vorm maakt de laatste maanden het verschil bij Ajax. Als de geboren Utrechter een mindere dag kent, heeft dat direct zijn weerslag op de formatie van trainer Henk ten Cate. Vorige week woensdag was daar het bewijs van. De international kwam in het Abe Lenstra Stadion nooit in zijn spel. Ajax ging met 1-0 ten onder tegen de nummer vijf uit de reguliere competitie. Daarmee verschafte Heerenveen zich een goede uitgangspositie voor de return in de Arena.

Nog geen dertigduizend toeschouwers kochten gisteren een kaartje voor één van de belangrijkste thuisduels die Ajax dit seizoen moest afwerken. In de weinig sfeervolle ambiance groeide Sneijder uit tot de man van de wedstrijd. De nummer tien van Ajax veroverde ballen op het middenveld, strooide met mooie passes, ging verbaal de strijd aan met scheidsrechter Ruud Bossen en stelde zijn ploeggenoten in staat te scoren. Heerenveen stelde daarentegen opnieuw in een wedstrijd buiten Friesland zwaar teleur. Het was veelzeggend dat trainer Gertjan Verbeek na afloop verklaarde dat het ook beter voor het Nederlandse voetbal is dat Ajax nu verder gaat in de strijd om de voorronde van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Na 22 minuten spelen was het Sneijder die in zijn 179ste wedstrijd voor Ajax de basis legde voor de openingstreffer. De behendige voetballer schoot van afstand op het doel van Brian Vandenbussche die de bal niet onder controle kreeg. In de rebound tikte Klaas Jan Huntelaar dankbaar de 1-0 binnen. Nog geen minuut later schoof Sneijder de bal in de voeten van Ryan Babel die vervolgens aan een knappe solo begon en de 2-0 maakte. Zes minuten voor rust leek Sneijder zelf de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar zijn schot trof net niet het doel.

Na rust speelde Sneijder nog beter dan in de eerste 45 minuten. Daar waar tegenstanders voorheen steevast probeerden de kleine voetballer fysiek hard aan te pakken, werd hem door de middenvelders van Heerenveen weinig in de weg gelegd. Als hij in alle rust met de bal aan zijn voeten de lijnen kan uitzetten is Sneijder in zijn element.

Na een uur spelen stond Sneijder opnieuw aan de basis van een doelpunt met een steekpass op Huntelaar. De spits van Ajax werd in het strafschopgebied neergelegd door Vandenbussche. Bossen gaf de doelman rood. Reservekeeper Rob van Dijk, die het veld in kwam voor de afscheid nemende Paul Bosvelt, kon niet voorkomen dat Huntelaar de 3-0 maakte. Dat Kenneth Perez in de slotfase een afgeslagen bal van Sneijder achter de Heerenveen-doelman schoot was slechts nog waardevol voor de statistieken.

Vreemd genoeg werd niet Sneijder, maar John Heitinga in de Arena uitgeroepen tot man of the match. Het leek wel of Ajax daarmee bewust niet te veel aandacht wilde schenken aan het sterke optreden van de voetballer die nog tot 2009 onder contract staat. De clubleiding van de bekerwinnaar wil Sneijder graag een verbeterde aanbieding doen, maar hij heeft via zijn zaakwaarnemer Søren Lerby aangegeven daar niet op in te willen gaan. Valencia zou al twee keer een bod hebben uitgebracht op de spelmaker, die dit seizoen achttien keer scoorde in de Nederlandse competitie.

Sneijder noemde Valencia onlangs in een interview met de Spaanse radiozender Cadena SER een „grote club”. De voorbije weken sprak hij meerdere malen met zijn ploeggenoten Gabri en Roger over de Spaanse competitie. „Ik weet veel van Valencia. Ik ben er trots op dat die club interesse in me heeft. Het zou een droom zijn daar te spelen.”