Slaapverwekkende klassieke escapades

cd klassiek Jean Ives Thibaudet en Yue Deng. Claus Ogermann: Works for Violin & Piano Decca 4758400 *----

cd klassiek

Jean Ives Thibaudet en Yue Deng. Claus Ogermann: Works for Violin & Piano Decca 4758400

*----

‘Schoenmaker blijf bij je leest’, kennen ze dat in Amerika niet? Claus Ogermann (1930) is voornamelijk bekend als succesvol jazzarrangeur en -componist, die werkte voor mensen als Antonio Carlos Jobim, Bill Evans, en Oscar Peterson, maar ook voor Barbra Streisand en Diana Krall. Dit werk leverde hem een waslijst aan Grammy-nominaties op.

Het maakt zijn meer ‘klassieke’ composities voor viool en piano des te merkwaardiger. Als hij niet die beroemde Ogermann uit de jazz was, zouden deze klassieke escapades waarschijnlijk nooit op cd zijn verschenen, en al helemaal niet in een uitvoering door topmusici als pianist Jean-Ives Thibaudet en violiste Yue Deng.

Ogermanns idioom is traditioneel, vol tonale ijkpunten, en oppervlakkig beïnvloed door het minimalisme. De eindeloze herhalingen zouden een sfeer van melancholieke dromerigheid oproepen, als ze niet tegelijk zo’n stuitende fantasieloosheid zouden etaleren. Ritmisch en harmonisch valt er te weinig te beleven, terwijl de eenvoud ook niet omslaat in zijn tegendeel, zoals bij muziek die het minimale consequenter handhaaft. Thibaudet en Deng spelen prachtig, al lijken ze af en toe wat in slaap te sukkelen. Ik kan het me voorstellen.