Servische euforie over zege

In alle Servische tabloids werd zangeres Marija Serifovic de afgelopen week belachelijk gemaakt. Ze is klein, gezet, ze heeft een Woody Allen-brilmontuur: „Hoe kan een potteuze tante Servië’s eer vertegenwoordigen?” Er werden grappen gemaakt: „Waarom Marija meedoet aan het festival? Dan hoeft ze niet in het leger.”

Maar Marija Serifovic won zaterdagavond het Eurovisie Songfestival met haar ballade Molitva (Gebed). Een paar uur later knalden de vuurpijlen in het centrum van Belgrado. Jongens scandeerden: „Wij houden van Marija.” Mannen scheurden toeterend door de straten, de Servische vlag wapperend uit de ramen. Bij terugkeer uit Helsinki is Serifovic ingehaald door 70.000 fans. Zes jaar geleden werd de Gay Pride-parade nog door extreemrechtse jongeren uiteengeslagen. Tot de meest kwetsbare groepen in Servië behoren de Roma (zigeuners) en homo’s. Sinds het Songfestival is er dus ook het Servië van Marija, de 23-jarige zangeres met wortels in de Roma-gemeenschap.

reportage: pagina 9