Samenwerking Westermoskee beëindigd

De Turkse organisatie Milli Görüs en woningcorporatie Het Oosten stoppen de samenwerking rond de Westermoskee in Amsterdam. Milli Görüs wil met een nieuwe partner een goedkopere moskee bouwen.

Dat zegt Milli Görüs-directeur Yusuf Altuntas. Een woordvoerder van Het Oosten bevestigt het einde van de samenwerking. De Westermoskee is onderdeel van een groot project. Behalve de moskee zou Het Oosten ook winkels, woningen en garages ontwikkelen.

Volgens Altuntas zal de Westermoskee in de huidige plannen rond 18 miljoen euro gaan kosten. De exploitatie kost Milli Görüs daarna maandelijks ruim een ton. Volgens Altuntas kan Milli Görüs dat onmogelijk betalen. Milli Görüs wil Het Oosten daarom voor zes miljoen euro uitkopen en de moskee veel soberder bouwen. Daarnaast is er volgens Altuntas weinig vertrouwen meer tussen de twee partijen en kunnen ze daarom „beter afscheid van elkaar nemen”.

Een woordvoerder van Het Oosten erkent dat door „gebrek aan vertrouwen samenwerking niet meer mogelijk is”. Volgens de woordvoerder is dit besluit genomen tijdens crisisoverleg in februari onder leiding van burgemeester Job Cohen. De woningcorporatie wil van Milli Görüs wel circa 7,5 miljoen euro aan reeds gemaakte kosten. Het wachten is nu op het moment dat Milli Görüs dat geld bij elkaar heeft en een nieuwe financier en ontwikkelaar heeft gevonden.

Rond de Westermoskee bestaan sinds vorig jaar problemen. Die begonnen toen het bestuur van Milli Görüs Noord-Nederland plotseling werd vervangen. Dit gebeurde onder invloed van het als conservatief bekend staande Duitse hoofdkantoor. De moskee zou juist het symbool worden van de succesvolle integratie van Turkse moslims. Het Oosten en de gemeente vreesden dat Milli Görüs met het nieuwe bestuur een conservatieve koers zou gaan volgen. Sindsdien ligt het project stil.

Bij Milli Görüs ontstond intern ook onenigheid. Uzeyir Kabaktepe, directeur van het bedrijf dat namens Milli Görüs de moskee zou bouwen, werd wegens wanbeleid ontslagen. Het nieuwe bestuur deed daarna ook aangifte tegen hem wegens verduistering van ongeveer 1,5 miljoen euro.