Rusland verstevigt greep op gasexport

Turkmenbashi. Rusland heeft zaterdag met Turkmenistan en Kazachstan een akkoord gesloten dat de hoeveelheid aardgas die Rusland transporteert van Centraal-Azië naar Europa zeer vergroot. De overeenkomst is een overwinning van Rusland op Europa, dat ook aaste op de grote energiereserves in Centraal-Azië. De Russische president Poetin en de leiders van Turkmenistan en Kazachstan, de grootste gasproducenten van Centraal-Azië, kondigden aan dat ze een pijpleiding gaan aanleggen van Turkmenistan door Kazachstan naar het Russische transportnetwerk van aardgas naar Europa. Het akkoord over de pijpleiding is een klap voor Amerikaanse en Europese inspanningen om olie- en gasleidingen te bouwen die Centraal-Azië met Europa verbinden zonder over Russisch grondgebied te gaan. Het betekent dat Rusland het grootste deel van de Centraal-Aziatische energie-export beheerst en zijn rol als energieleverancier aan Europa verder heeft vergroot.