Palestijnse minister na nieuw geweld opgestapt

Na nieuwe gevechten tussen de twee grootste Palestijnse groepen in de Gazastrook is vanochtend de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, Hani Kawasmeh, afgetreden.

Militanten van Hamas en de Aqsabrigades raakten zondag en maandag na een periode van kalmte slaags; daarbij vielen zes doden en 25 gewonden. Directe aanleiding was de aanslag zondag op een Fatah-commandant.

Premier Ismail Haniyeh (Hamas) heeft de ontslagaanvraag van de onafhankelijke Kawasmeh geaccepteerd. De belangrijkste reden voor zijn vertrek is dat hij als minister voor veiligheid geen greep kreeg op de zogeheten executieve ordedienst van Hamas en op de belangrijkste tegenstanders van de moslimfundamentalistische Aqsamartelarenbrigades van Fatah.

In de chaos werd een Palestijnse journalist, Suleiman Ashi, van het nieuwe Hamasdagblad Falasteen, uit zijn auto gehaald en door een Fatah-militant doodgeschoten.

In verband met de gewelddadigheden annuleerde de Jordaanse koning Abdullah II een bezoek aan de Palestijnse president Abbas in Ramallah. Egyptische diplomaten in Gazastad trachtten vanochtend de kalmte te herstellen.

Het Israëlische leger heeft sinds het jaar 2000 de eigenaren van ruim duizend huizen en bijna tweeduizend winkels in het centrum van Hebron, de grootste Palestijnse stad op de bezette Westelijke Jordaanoever, gedwongen te vertrekken.

„Ter bescherming van vijfhonderd joodse kolonisten is van het centrum van Hebron een spookstad gemaakt”, aldus Sarit Michaeli van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem bij de presentatie vanochtend van het eerste uitvoerige onderzoek naar de praktische gevolgen van de Israëlische aanwezigheid in Hebron.

Volgens B’tselem en de Associatie voor burgerrechten in Israël worden Palestijnen „methodisch en met geweld” verjaagd uit de directe omgeving van de in grote huizen levende kolonisten. Ruim 41 procent van de huizen en 62 procent van de winkels in het oude centrum staan gedwongen leeg.

De twee Israëlische mensenrechtenorganisaties hebben de regering en de Knesset opgeroepen de kolonisten uit Hebron te verwijderen en de Palestijnen te beschermen zodat zij naar hun leegstaande huizen en winkels kunnen terugkeren.

Joden en moslims geloven dat in Hebron onder andere de bijbelse aartsvader Abraham begraven ligt.