Pakistan: 37 doden bij geweld om opperrechter

In het Pakistaanse zakencentrum Karachi zijn het afgelopen weekeinde zeker 37 doden en 150 gewonden gevallen bij straatgeweld dat ontstond naar aanleiding van een bezoek van de recent geschorste opperrechter Iftikhar Chaudhry. Het is het hevigste straatgeweld in Pakistan in jaren. Gistermiddag heeft de regering paramilitairen toestemming gegeven te schieten op geweldplegers.

President Pervez Musharraf stelde Chaudhry op 9 maart om onduidelijke redenen op non-actief. Een gerechtelijke onderzoekscommissie moet bepalen of Chaudhry zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, zoals de regering zegt. Intussen houden juristen en andere groepen van de Pakistaanse middenklasse voortdurend protestbijeenkomsten in Islamabad, Lahore en andere grote steden. Zij vermoeden dat Musharraf deze stap heeft gezet om te voorkomen dat Chaudhry juridische bezwaren zou maken als Musharraf later dit jaar herkozen wil worden zonder zijn positie als legerleider op te geven.

Chaudhry had zaterdag een bijeenkomst van medestanders in Karachi willen toespreken, maar kon de stad niet inkomen door de demonstraties van regeringsaanhangers en oppositiepartijen. Er ontstonden gevechten en schietpartijen, waarbij 34 doden vielen. Winkels werden in brand gestoken en lijken op straat achtergelaten. Volgens de overheid was er zaterdag 15.000 man veiligheidspersoneel in de stad, maar volgens inwoners hebben die niet ingegrepen. Gisteren gingen de straatgevechten door, en vielen weer enkele doden.

De Pakistan Peoples Party (PPP) van oud-premier Bhutto en de alliantie van islamitische partijen MMA leggen de schuld voor het geweld bij de regeringsgezinde partij MQM, die de macht heeft in Karachi. „De MQM kon dit niet gedaan hebben zonder steun van Musharraf”, aldus een PPP-woordvoerder. Musharraf zelf zei zaterdag in Islamabad: „Als jullie echt verdriet hebben over wat er in Karachi is gebeurd, stop dan met deze protesten.”

Het geweld riep herinneringen op aan etnische botsingen in de jaren tachtig en negentig tussen Mohajirs en Pashtuns. De MQM bestaat grotendeels uit Urdu-sprekende Mohajirs, terwijl de oppositiepartij ANP vooral steun heeft van Pashtuns. Het geweld van afgelopen weekeinde vond vooral plaats tussen Mohajir-wijken en Pashtun-wijken. (Reuters, AP, AFP)