Onderzoek Google: 10 procent sites is gevaarlijk

Rotterdam, 14 mei. Een op de tien webpagina`s die Google doorzoekt bevat kwaadaardige code die computers van gebruikers kan besmetten, aldus de BBC dit weekend. De Britse omroep schreef over een recent onderzoek van Google naar internetveiligheid. Onderzoekers van het bedrijf bekeken miljarden websites en onderwierpen 4,5 miljoen webpagina`s aan een uitgebreide analyse. Ongeveer 450.000 van de onderzochte pagina`s bevatten code die zogenoemde drive-by downloads konden starten: de sites kunnen zonder medeweten van bezoekers kwaadaardige software installeren zoals spyware. Dat zijn computerprogramma`s die vertrouwelijke gegevens van gebruikers kunnen stelen. Ongeveer 700.000 webpagina`s bevatten bovendien andere gevaarlijke code. Bezoekers worden naar besmette sites gelokt met de belofte dat er `aantrekkelijke` informatie op staat, zoals seksvideo`s en illegale software. De onderzoekers beschrijven een methode om besmette sites te identificeren.

Lees het volledige onderzoek via www.nrc.nl/media.