nrc.nl/blogs

Expeditie Europa. Hans Beerekamp en Janine Prins reizen langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. „Je mist weinig als je nooit meer tv zou kijken, geloof ik. Maar voor beschouwers van de Europese populaire cultuur is het Eurovisie Songfestival wel echt verplichte kost, zeker de laatste jaren. Dus stopten we meteen over de Poolse grens bij het eerste hotel met televisie op de kamer. In het uiterste zuiden van Silezië, in het stadje Milowka, belandden we op een kapstersconferentie, misschien wel de ideale achtergrond voor het grootste pan-Europese kitschevenement. Vorig jaar won Finland, met een effectieve hardrock-metal-horror act van een band van boven de poolcirkel. In grote delen van West-Europa werd dit feit veelal geïnterpreteerd als het definitieve bewijs dat beschaafde landen weinig te zoeken hebben op deze hoogmis voor de wansmaak, waarin allerlei obscure jonge staatjes elkaar toch maar de stemmen toespelen.” Hans Beerekamp verklaart waarom Nederland, België en de meeste landen uit het westen van Europa de zangwedstrijd nooit meer zullen winnen.

www.nrc.nl/ee

Economie voor jou. Rolf Schöndorff schrijft in de webrubriek Economie voor jou over ABN Amro. „De code Tabaksblat heeft de aandeelhouders zoveel macht gegeven dat die van andere participanten nu in het gedrang komt. Het is nu voor activistische aandeelhouders niet al te moeilijk een vijandige overname te organiseren. Daartoe moeten zij voldoende ontevreden aandeelhouders bereid vinden mee te doen. Dit lukt al snel als je deze een aantrekkelijke koerswinst in het vooruitzicht stelt.”

www.nrc.nl/evj