Meedogenloze vechter

In Helmand, Zuid-Afghanistan is Talibaan-commandant Mullah Dadullah gedood. Een echte Afghaanse strijder: nogal onbevreesd en zeer wreed.

Mullah Dadullah (Foto Reuters) An undated file photo received by Reuters through email on April 24, 2007 shows the Taliban's top operational commander Mullah Dadullah, who was said to be surrounded in the Uruzgan province of Afghanistan at the time. Dadullah has been killed in Afghanistan, security officials said on May 13, 2007. The officials did not have details of where and when Dadullah was killed. REUTERS/Handout/File (AFGHANISTAN). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. Reuters

Al verschillende keren werd de dood gemeld van Talibaan-commandant mullah Dadullah, maar nu is hij toch echt gesneuveld. Gisteren nodigde gouverneur van Kandahar, Asadullah Khalid, de media uit om het met kogels doorzeefde lichaam van Dadullah te aanschouwen. „Een meedogenloze en wrede commandant”, noemde de gouverneur hem. Volgens de NAVO werd Dadullah zaterdag gedood tijdens een Amerikaanse militaire operatie in de zuidelijke provincie Helmand.

Dadullah, die rond de veertig jaar is geworden, werd beschouwd als een van de belangrijkste commandanten van de Talibaan. Hij zal „zeker worden vervangen, maar de opstandelingen hebben een serieuze tegenslag te incasseren gekregen”, aldus de NAVO.

Maar het is vermoedelijk overdreven om te stellen dat Dadullah, geboren in Uruzgan, een briljant militair strateeg was. Hij was eerder als vele Afghaanse strijders: onberekenbaar, onbevreesd en zeker ook, zoals gouverneur Khalid zei, wreed. De laatste tijd hield hij zich vooral bezig met het plannen van (zelfmoord)aanslagen.

Dadullah mengde zich in het Afghaanse strijdgewoel in het midden van de jaren ’90, toen de Talibaan aan hun opmars begonnen tegen de elkaar rivaliserende krijgsheren. Hij verloor zijn linkerbeen doordat hij in de buurt van Herat op een landmijn stapte, vermoedelijk gelegd door troepen van de krijgsheer Ismail Khan, destijds de ‘Leeuw van Herat’, nu minister van Water in Kabul.

Zijn slechte reputatie vestigde Dadullah toen de Talibaan in 1998 de regio van Bamiyan veroverden, en daar onder zijn leiding huishielden onder de Hazara-bevolking. Naar verluidt was zelfs Mullah Omar, de zelf verklaarde opperste leider van de Talibaan, ontstemd over de slachtingen – en werd Dadullah ontwapend.

Maar al snel vocht hij weer in de voorste linies mee tegen de door de VS gesteunde Noordelijke Alliantie. Hij kreeg een heldenstatus toen hij eind 2001 met honderden strijders werd ingesloten in Kunduz, maar ontsnapte in plaats van zich over te geven.

Vier jaar geleden dook zijn naam weer op. Als opdrachtgever van zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen. Recentelijk liet hij een ontvoerde Italiaanse journalist vrij in ruil voor vijf gevangen Talibaan-strijders, onder wie zijn broer. De twee Afghaanse assistenten van de Italiaanse journalist werden onthoofd.