McEwen profiteert in Giro van treintje Petacchi

Wielrenner Robbie McEwen schreef gisteren op Sardinië de eerste etappe in de Ronde van Italië op zijn naam. De leiderstrui zit al stevig om de schouders van Danilo di Luca.

Rotterdam, 14 mei. - Robbie McEwen heeft al vroeg in de Ronde van Italië zijn eerste sprintzege binnen. De 34-jarige Australiër van Predictor-Lotto won gisteren de tweede etappe, die het wielerpeloton op Sardinië van Tempio Pausania naar Bosa voerde. De Italiaan Danilo di Luca nam de leiderstrui over van zijn teamgenoot Enrico Gasparotto.

McEwen versloeg aan het einde van de lastige rit over 205 kilometer wereldkampioen Paolo Bettini en de Italiaanse sprintspecialist Alessandro Petacchi. In de laatste drie kilometer nam de Milram-ploeg met vijf man het heft in handen. Kopman Petacchi werd perfect in positie gebracht voor de laatste 200 meter. Maar net als eerder dit jaar in Milaan-Sanremo kon hij het niet afmaken. De rol van Oscar Freire, die la Primavera won, werd nu vervuld door McEwen. „Op 150 meter van de streep ben ik vol aangegaan”, vertelde de ervaren sprinter na afloop voor de VRT-televisie. Niemand kon zijn versnelling beantwoorden.

Op acht kilometer voor het einde had het peloton de laatste van vijf vroege vluchters teruggehaald, onder wie de sterke Rus Pavel Broett. Zijn ploeg Tinkhoff schorste vlak voor de Girostart kopman Tyler Hamilton en de Duitser Jörg Jaksche wegens mogelijke betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal.

In de slotbeklimming van de dag zaten alle favorieten voorin, uit angst voor valpartijen in de bochtige afdaling. Op één kilometer voor de streep ging het mis en kwam een grote groep renners ten val. De topsprinters streden op dat moment al om de opvolging van Mario Cipollini, in 1991 de laatste winnaar van een Girorit op Sardinië.

De etappezege van McEwen was zijn twaalfde in de Ronde van Italië sinds 2002. De laatste twee seizoenen won hij steeds drie ritten. „Het was een lastige etappe, met een klimmetje in de slotfase. Daar was het zaak aan te klampen. Daarna ben ik naar voren gereden met de mannen van Milram, die de sprint aantrokken voor Petacchi. Ik heb alles gegeven en met succes”, toonde McEwen zich tevreden over het koersverloop. Zijn ploegleider Herman Frison reageerde euforisch op het snelle succes van de topsprinter. „Dit is geweldig, voor ons kan de Giro al niet meer stuk. ”

De Italiaanse nummers twee en drie in de rituitslag likten de wonden. „Ik ben tevreden omdat ik een goed gevoel heb, maar ontgoocheld omdat ik niet heb gewonnen”, zei Bettini. Petacchi klaagde over vermoeidheid. „Ik ben de laatste klim voluit gegaan om de anderen af te matten, maar ik heb er wel voor moeten boeten.”

De meest tevreden Italiaan was gisteren de nieuwe klassementsleider Danilo di Luca. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik zette direct de machtsverhoudingen binnen zijn team Liquigas recht. Een dag eerder was de Italiaanse kopman de roze leiderstrui misgelopen, omdat teamgenoot Enrico Gasparotto in de ploegentijdrit onverwacht als eerste van het winnende team de streep passeerde. Di Luca protesteerde nog luid bij zijn collega, maar die was kennelijk doof op het beslissende moment. Hun ploeg won de zware ploegentijdrit over 25,6 kilometer met een gemiddelde snelheid van 45,668 kilometer per uur.

Gisteren kon Gasparotto de trui weer inleveren bij zijn 31-jarige kopman, die zaterdag al tevreden had geconstateerd dat hij wat afstand had genomen van enkele concurrenten. Astana (met kopman Paolo Savoldelli) moest 13 tellen inleveren. CSC met Fabian Cancellara liep 30 seconden achterstand op. Het gat met de voormalig Girowinnaars Damiano Cunego (42 seconden) en Gilberto Simoni (1,25) was nog groter. De Oekraïener Jaroslav Popovitsj had pech. De kopman van Discovery Channel kwam in de slotfase tijdens een afdaling ten val en leverde met zijn team 49 tellen in.

De Raboploeg, in Italië neergestreken voor eventuele dagsuccessen, eindigde in de ploegentijdrit als zestiende. Ploegleider Adri van Houwelingen vond het een lastig traject. „Deels door de wind, maar deels ook door het parkoers zelf. Het was erg technisch, met een flinke laatste heuvel en een soortgelijke afdaling”, meende Van Houwelingen, die zes renners samen over de streep zag komen. De Australiër William Walker, debutant in de Giro, was de beste Rabocoureur in de strijd tegen de klok. Gisteren sprintte hij naar de elfde plaats.