Marija brengt de Servische macho’s in extase

Servië staat op zijn kop sinds het zaterdagavond het songfestival won. De winst wordt zelfs ingezet in het parlementaire debat.

Marija Serifovic (Foto AFP) Serbian singer Marija Serifovic celebrates with her national flag after winning the Eurovision Song Contest 2007 final in Helsinki, 12 May 2007. Runners up are Ukrainian drag queen Verka Serduchka followed by Russian girl band Serebrob with Song#1. Acts from 24 countries competed at the Hartwall Areena in front of 12,000 spectators and up to 100 million television viewers across Europe, vying for their votes in the kitsch glamour contest created in 1956. AFP PHOTO DDP/ROLAND MAGUNIA AFP

„Wij houden van Marija”, scanderen stoere jongens in het centrum van Belgrado. Een paar uur ervoor is bekend geworden dat de Servische zangeres Marija Serifovic met haar ballade Molitva (Gebed) het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Vuurpijlen knallen. Met de Servische vlag wapperend uit de geopende ramen van hun auto’s scheuren mannen luid toeterend door de straten.

„Waarom Marija meedoet aan het festival? Dan hoeft ze niet in het leger”, was een van de grappen die in Servië daags voor de liedjesfinale veelvuldig te horen was. Marija – klein, gezet, Woody Allen-brilmontuur – werd de afgelopen week in alle Servische tabloids belachelijk gemaakt: „Hoe kan een potteuze tante Servië’s eer vertegenwoordigen?”

In macholand Servië wordt het ideale vrouwbeeld bepaald door turbofolkzangeres Ceca, de weduwe van oorlogsmisdadiger Arkan. Ceca is supervrouwelijk, met de nodige cosmetische ondersteuning. Ze trekt in alle ex-Joegoslavische landen volle zalen.

Maar sinds zaterdagavond is het Marija die de Servische macho’s in extase brengt. „Of ze nou wel of niet lesbisch is doet er niet toe”, zegt journaliste Suzana Gajic. „Ze heeft gewonnen met een mooi lied.”

Zondagnacht, bij terugkeer uit Helsinki, werd Marija door 70.000 uitzinnige fans in Belgrado binnengehaald. „Eindelijk wordt er naar ons geluisterd”, reageren jongeren die al jaren lijdzaam toezien hoe politici van Servië een paria hebben gemaakt. Oorlogsmisdadigers die niet worden opgepakt en een antisemitische, homofobe orthodoxe kerk met grote politieke invloed – zo kent de buitenwereld Servië. Zes jaar geleden werd de Gay Pride-parade – de eerste (en de laatste) die in Servië werd gehouden – bloedig uiteengeslagen door extreem-rechtse jongeren die onder aanvoering stonden van een orthodoxe priester.

Tot de meest kwetsbare groepen in Servië behoren de Roma (zigeuners) en homoseksuelen. Maar sinds het Songfestival is er nu dus ook het Servië van Marija, de 23-jarige zangeres met wortels in de Roma-gemeenschap.

De winst werd in politieke zin meteen verzilverd in het Servische parlement, waar werd gedebatteerd over het aftreden van de ultra-nationalistische parlementsvoorzitter Tomislav Nikolic die nog slechts vijf dagen in functie was. Nikolic zei vorige week dat Servië beter een Russische provincie dan lid van de EU kan zijn.

Gisteren werd Marija’s winst tegen Nikolic in stelling gebracht. „Een anti-Europeaan als Nikolic kán niet meer, zeker nu we het Eurovisie hebben gewonnen,” zei parlementariër Nenad Canak. „Al onze buurlanden hebben ons het maximale aantal van twaalf punten gegeven, terwijl Nikolic’ zogenaamde vrienden in Rusland slechts vijf punten over hadden voor Marija.”

Tijdens de massale ontvangst van Marija, zondagnacht, zag Budimir Ivanisevic van het Servische Centrum voor Mensenrechten de vlaggen van de homobeweging wapperen. „Hoe onbeduidend zo’n festival ook is,” zei Ivanisevic, „Marija’s winst betekent veel voor de promotie van het democratische, hervormingsgezinde blok. Daarmee bereikt ze meer dan menig politicus hier vermag.”