Liefst in de larvenfase

Wereldwijd zijn er ongeveer 1.400 eetbare insectensoorten.

Maar zijn ze ook lekker? De pootjes kriebelen, de knapperige kop barst uiteen tussen je kiezen.

Veel insecten zijn goed te eten, bevatten eiwitten en vitamines Foto David Galjaard Galjaard, David

Een half pond insecten. Zoveel krijgt iedere Nederlander, per ongeluk, gemiddeld binnen in een jaar. Het gaat dan niet om die enkele keer dat er tijdens het fietsen een vlieg in je keel terechtkomt. Die halve pond zit in ons voedsel: in ketchup, bladgroente, of appelmoes.

Omdat het onmogelijk blijkt om tijdens de productie alle insecten uit voeding te verwijderen, zijn in de VS en Groot-Brittannië richtlijnen opgesteld voor het aantal insecten dat een portie mag bevatten. Voor diepvriesbroccoli zijn dat zestig bladluizen, in elke 200 gram ketchup mogen drie larven van fruitvliegjes zitten.

Wie gruwelt van dit soort mededelingen komt duidelijk uit de westerse wereld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika wordt het eten van insecten normaal gevonden. Wereldwijd zijn er ongeveer 1.400 eetbare insectensoorten. Vooral jonge insecten in hun larvenfase zijn goed te eten.

Volgens Arnold van Huis, professor entomologie (insectenkunde) aan de Wageningen Universiteit, is onze afkeer van insecten cultureel bepaald. „Veel Nederlanders hebben moeite met de herkenbaarheid van eten. Ze eten liever een kipfilet dan een kippenpootje. Dus slaan ze een hele sprinkhaan ook liever over.”

En dat is zonde, vindt hij. Want als het gaat om voedingsstoffen doen insecten niet onder voor vlees of vis. Termieten of keverlarven bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten en vitamine, en hebben een laag cholesterol-gehalte. Daarbij is de productie van insecten als voedsel ook vanuit milieuoogpunt beter dan vleesproductie, aldus Van Huis. Een koe staat jaren in de wei, terwijl meelwormen in enkele weken klaar zijn om op te eten. Hij hoopt dat Nederlanders zullen wennen aan insecten als voedsel. „Als ze mooi verpakt in de supermarkt liggen, met een recept met uitleg erbij, gaat het misschien ooit lukken.”

De hamvraag is natuurlijk: zijn ze ook lekker? Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar dat te achterhalen is. De samensteller van de website insecteneten.nl is opgehouden met zijn workshops in het bereiden van insecten, omdat hij de vraag niet meer aan kon. Wel zijn er bij hem nog beestjes te bestellen: krekels in blik, en zelfs een scorpion sucker: een knalroze lolly met een schorpioen erin.

Maar om insecten goed tot hun recht te laten komen, moeten ze verwerkt zijn in een authentieke maaltijd, vindt de hoogleraar. Restaurant Het Genot (voorheen El Pequeño) in Den Bosch serveert al jaren Zuid-Amerikaanse specialiteiten met insecten. We bestellen ‘Lombriz’, een lauwwarme groentesalade bereid met palmolie en meelwormen, en ‘Saltamontes a la Urcurituba’, een amazonegerecht met sprinkhanen.

Als de gerechten op tafel verschijnen, is het toch even slikken. De Lombriz komt in een rieten mandje en ziet er aardig uit. De meelwormen zijn erg klein en liggen verstopt tussen boontjes en paprika. Maar de sprinkhanen in de Saltamontes zijn los op een soort paella gedrapeerd. De vleugels zitten er nog aan, en de beesten lijken je aan te kijken. Ze houden hun pootjes tegen hun lijf gedrukt. Zou de afkeer daardoor komen? Garnalen hebben toch ook pootjes? Maar die moeten eerst gepeld, niet van top tot teen verorberd. Misschien is de tegenzin insecten te eten instinctief: voedsel dat meelwormen bevat, is normaal gesproken bedorven.

Toch valt de smaak van de meelwormen mee. Of eigenlijk: er zit maar weinig smaak aan de diertjes zelf. De pittige Zuid-Amerikaanse kruiden overheersen. Ook de sprinkhanen hebben geen uitgesproken eigen smaak. Het is vooral het mondgevoel dat het moeilijk maakt ze met plezier te eten. De pootjes kriebelen, de knapperige kop barst uiteen tussen je kiezen.

Nog altijd nieuwsgierig? Dan kun je thuis aan de slag. Er zijn verschillende kookboeken met goede recepten, van Creepy Crawly Cuisine tot The Eat a Bug Cookbook. Al is het niet makkelijk om aan eetbare insecten te komen. Sommige dierenwinkels verkopen wel meelwormen en krekels, maar sprinkhanen en rupsen zijn lastiger verkrijgbaar. „In België zijn ze daar verder mee dan in Nederland”, zegt Van Huis. „Daar worden gedroogde rupsen vanuit Afrika geïmporteerd.” Het zelf vangen van beestjes raadt hij af. Te gevaarlijk.

Kijk op insecteneten.nl om insecten te bestellen. Op eatbug.com staan recepten.