Krook door bijbaan terug bij schaatsers

Oud-schaatscoach Ab Krook heeft een nieuwe bijbaan: parttime adviseur bij de schaatsploeg van Telfort.

Na de Olympische Spelen van Turijn (2004) ging oud-schaatscoach en topsportcoördinator Ab Krook (62) met pensioen. Sindsdien vervult hij allerlei functies in zijn geliefde sport. Krook is ambassadeur van schaatssponsor Aegon en adviseerde tot februari schaatsbond KNSB. Nu gaat Krook als parttime adviseur Team Telfort bijstaan, getraind door Ingrid Paul.

Is het moeilijk afscheid te nemen van het schaatsen?

„Ik ben na de Spelen in Turijn als coach met pensioen gegaan. De één gaat dan postzegels verzamelen, de ander blijft wat taken doen. Mijn werk voor Aegon houdt mij bij de geraniums weg. Ik ga niet meer op het ijs staan, dat wil ik niet meer. Maar ik doe graag nog iets in het schaatsen.”

Wat gaat u precies doen bij Telfort?

„Ik probeer ervoor te zorgen dat Ingrid Paul en de nieuwe assistent-trainer, Ron Nijman, optimaal kunnen trainen en zich niet te veel bezig hoeven te houden met bijzaken. Verder ben ik een klankbord voor het begeleidingsteam. Op dit moment ben ik ook met het team bezig, want ik rij met de auto achter de fietsers aan – we zijn op trainingskamp in Epe.”

Telfort heeft een zwaar seizoen achter de rug. Ziet u er toekomst in?

„Met Jan Bos en Gretha Smit hadden we vorig seizoen twee nationale kampioenen. Er zit heel veel potentie in het team. Freddy Wennemars heeft perspectief. Veel mensen zullen zeggen: wie is Tim Roelofsen? Maar hij is wel de vice-wereldkampioen junioren. Stefan Groothuis heeft het in zich op het podium te rijden, Remco Olde Heuvel reed vorig jaar een wereldrecord 1.500 meter op buitenijs.”

Zullen uw vingers niet gaan jeuken om ook schaatsadviezen te geven?

„Ingrid Paul is verantwoordelijk als trainster. Zij heeft een heel hoog niveau. Maar als zij vraagt: Ab, wat vind je daarvan, dan geef ik mijn mening.”