Internet Voorkeur

Nuntii Latini. „Comitiis praesidentialibus die Dominico factis Nicolas Sarkozy novus praesidens Franciae electus est, cum circiter quinquaginta tres centesimas suffragiorum obtinuit”, schrijven ze bij de Finse omroep YLE over de Franse presidentsverkiezingen.

Het eerste net van de Finse publieke omroep YLE zendt al meer dan vijftien jaar iedere week een nieuwsbulletin uit in het Latijn. Het programma wordt uitgezonden op vrijdagochtend en zaterdagmiddag op de korte of middellange golf en kan ook beluisterd worden op internet.

Het radioprogramma werd in september 1989 gelanceerd door Hannu Taanila, producent bij de Finse publieke omroep. De Latijnse nieuwsberichten worden sindsdien om beurten geschreven door de Finse hoogleraren Tuomo Pekkanen en Reijo Pitkäranta van de Universiteit van Helsinki.

Op de webpagina’s van de Finse publieke omroep zijn die Latijnse nieuwsberichten ook na te lezen. Iedere week brengt de weblocatie een overzicht van het belangrijkste internationale nieuws. Daarbij maken de redacteuren gebruik van een helder en eenvoudig klassiek Latijn. De website is dan ook handig voor beginnende gymnasiasten en voor liefhebbers van klassieke talen die hun kennis willen opfrissen.

Meer informatie: www.yleradio1.fi/nuntii/